dinsdag 30 maart 2010

de bibliotheek als.....


Effe 'n klein brainstormpje over de bieb. Het is leuk om eens na te denken welke rol de bibliotheek kan spelen/speelt in de samenleving.
Hier komt'ie:
De bibliotheek als....studeerplek
De bibliotheek als....werkplek
De bibliotheek als....ontmoetingsplek
De bibliotheek als....leesplek
De bibliotheek als....3e plek
De bibliotheek als....uitleencentrum voor allerlei vormen van media
De bibliotheek als....rustmoment in de drukke samenleving
De bibliotheek als....koffiehuis
De bibliotheek als....internetcafé
De bibliotheek als....inspirator
De bibliotheek als....kunstgalerie
De bibliotheek als....vraagbaak
De bibliotheek als....hip evenement
De bibliotheek als....kinderopvang
De bibliotheek als....witte-fietsen-plan voor boeken
De bibliotheek als....speelplek
De bibliotheek als....uitje
De bibliotheek als....leesbevorderingsplek
De bibliotheek als....cultureel centrum
De bibliotheek als....centrale plek
De bibliotheek als....discussieforum
De bibliotheek als....mooi gebouw
De bibliotheek als....ruimte om je zelf te ontplooien
De bibliotheek als....samenwerkingsverband
De bibliotheek als....vergaderruimte
De bibliotheek als....hobbyruimte
De bibliotheek als....trefpunt voor informatie (over alles wat je maar kunt bedenken)
De bibliotheek als....uitprobeerplek voor (nieuwe) media
De bibliotheek als....betrouwbare informatiebron
De bibliotheek als....verzameling
De bibliotheek als....hangplek
De bibliotheek als..........

zondag 28 maart 2010

ding 12: twitteren


Twitter, ik heb ooit eens twee tweets geplaatst geloof ik, maar ik heb zo'n saai leven dat er weinig interessants te twitteren valt...(goh wat klinkt dit zielig).

Twitteren is volgens mij vooral handig voor journalisten, hele beroemde mensen en internetgoeroes, bedrijven en narcistische persoonlijkheden.
Misschien dat ik nog eens ga twitteren als ik een nieuw blogberichtje plaats of tweet ik eens een leuk linkje, maar verder zie ik weinig nut voor mij persoonlijk. En eerlijk gezegd vind ik het beperkte aantal tekens ook een beetje benauwend.
Ik kan me voorstellen dat je misschien makkelijker twittert met een mobiele telefoon waar je ook mee kunt internetten, maar die heb ik niet.

Wat ik sinds een poosje wel doe, is tweets volgen. Dit doe ik o.a. vanwege mijn blog, want via twitter vang ik nogal eens een leuk en vooral actueel linkje op. Bovendien blijf ik op de hoogte op een zeer actuele manier over onderwerpen die ik interessant vind.

Twitteren werkt heel goed in de journalistiek. Meneer tiroka gebruikt het ook om de site te promoten. Bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen was er het voorval met de foute wissel van Sven Kramer. Op radio 1 was er op dat moment een fantastisch commentaar bezig van Wennemars: hier te beluisteren.
Meneer tiroka twitterde dit gelijk door en dit werd direct door andere twitteraars opgepikt en geretweet (doorverteld via twitter). En dit leverde weer heel veel verkeer op voor de site van radio 1.  Zo gaat dat dus...

Twitter en de bibliotheek. Het kan, er zijn al veel bibliotheken die het doen (o.a. Arnhem). En zelfs blijkt bij enig nazoeken dat ook wij als "edecultura" al een twitteraccount hebben. Alleen is er niks meer getweet sinds 6 juni 2009...

Twitter is handig voor het geven van actuele informatie en kan goed gebruikt worden voor promotie van allerlei leuke activiteiten in de bibliotheek (plaatselijk en landelijk bijv. Nederland leest). Of bijv. voor het (jeugd)boek van de week, het meest uitgeleende boek/cd'tje van de week, de informatievraag van de week, de klant van de dag etc. (bedenk maar iets leuks).
Ik zou twitter inzetten naast andere promotiekanalen (de website,posters, advertentie in het plaatselijk blaadje), want ik denk niet dat je er enorme aantallen mensen mee bereikt.

ding 11: wiki

Ik ga me heel erg verdiepen in dit volgende ding want ik mag samen met collega S. een wiki gaan opzetten!!!

Het wordt een interne wiki (dus alleen voor medewerkers en niet voor klanten). De wiki komt op het internet te staan en is dus toegankelijk vanaf elke werkplek en vanaf huis. De bedoeling is dat we er zoveel mogelijk informatie in gaan zetten die nu nog in allerlei mappen, kaartenbakken en notitieblokjes staat: procedures, handleidingen, roosters van klassebezoeken en nog veel meer.
We gaan heel erg ons best doen om er een gebruiksvriendelijke, functionele en handige wiki van te maken!

S. en ik zetten het raamwerk neer en het is de bedoeling dat we samen met de collega's de inhoud gaan vullen met allerlei handige informatie waar je direct in je werk mooi gebruik van kan maken. De informatie in de wiki is straks altijd up-to-date, want zodra er nieuwe informatie is over bijv. gastlenen kan het in de wiki gezet worden. Heel handig dus en het scheelt straks,als het goed is, een hoop gezoek en geblader.

Zoals gezegd wordt het functioneel en is het niet de bedoeling dat het vol komt te staan met vakantiefotootjes enzo.
Wellicht kan daar in de toekomst ook iets voor komen op het internet.
Dat zou ik zelf wel heel leuk vinden, want ik merk dat ik door deze cursus en het lezen van de diverse blogs mijn collega's beter leer kennen. En met sommigen heb ik veel meer contact (via het internet) gekregen dan voorheen (ja hè Nel?). En dat vind ik erg leuk, ook om met collega's van gedachten te wisselen over van alles wat ik in deze cursus ontdek.

Want ook ik ontdek heel veel tijdens deze cursus: een beetje over de 23 dingen en heel veel over de wereld van de bibliotheek.
Ik werk sinds ongeveer een jaar in de bieb (met veel plezier) maar heb geen bibliotheek-opleiding of -ervaring. (Ik heb wel veel ervaring op het gebied van klantenservice). Ik kende de bibliotheek als klant maar verder niet. Door deze cursus ben ik me veel meer gaan verdiepen in de bibliotheek en ben ik meer gaan nadenken over de toekomst van de bibliotheek.

Net als andere "oude" instituten als bijv. de publieke omroep (werkterrein van meneer tiroka), en de kerk hebben bibliotheken ook te maken met een veranderende samenleving. Moeite om mensen binnen te houden/krijgen, minder geld en (door internet) veel meer concurrentie zijn dingen die niet alleen in de bibliotheekwereld spelen. Meneer tiroka en ik brainstormen hier regelmatig over (vinden we leuk, sommige stellen gaan naar de film, wij brainstormen... ach ja.....)
En door deze cursus zie ik op internet steeds meer interessants over dit onderwerp.
't Is zelfs zo dat ik bij steeds meer dingen denk die ik al surfend (in mijn vrije tijd) tegen kom: da's leuk voor op mijn blog. Ik blijf jullie dus verblijden met nog veel meer interessante filmpjes en leuke linkjes. Dat bloggen zo leuk kon zijn!

zaterdag 27 maart 2010

Dit is je kans!!

Dit is je kans voor eeuwige roem (?) op Google Maps. Ze gaan nl. nieuwe luchtfoto's maken. Zie hier:

http://www.dutchcowgirls.nl/online/3598

vrijdag 26 maart 2010

a little ray of sunshine for you (een klein zonnestraaltje voor jou)

Deze kreeg ik doorgemaild via meneer Tiroka en wilde ik jullie niet onthouden. De kleinste bieb ter wereld: let vooral ook op het bordje op de laatste foto en de blij kijkende mensen in de hele lange rij.
http://www.offbeatearth.com/quiet-at-the-library/

(binnenkort ga ik jullie weer verblijden met een serieuze post hoor, wees maar niet bang...)

woensdag 24 maart 2010

en dan nog maar een filmpje (met hele bekende gezichten)

Nou zeg, zit ik een beetje rond te surfen op Vimeo (aanrader voor het bekijken van oscarwaardige filmpjes!) en dan kom ik weer iets tegen over 't werk.... Moet je dit zien!:


Cultura Ede from Biblioservice on Vimeo.

Meer zien van biblioservice?? kijk hier.

internet, de cijfers (een filmpje tussendoor)


JESS3 / The State of The Internet from JESS3 on Vimeo.

Internet, de cijfers (incl. cijfers over ongelooflijke hoeveelheden spam, maar ook over het snel gestegen aantal gebruikers van internet)

dinsdag 23 maart 2010

biebblogs

Ik ben me zo hier en daar aan het inlezen in de blogs van mijn collega's en het is erg interessant! Ik vind het zo wie zo ontzettend leuk om ieders ontdekkingstocht te mogen/kunnen volgen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en er zitten een paar hele talentvolle bloggers tussen! (ik zou zo zeggen: ga zo door!)
Ik las vanochtend dat Edwin Mijnsbergen van de blog ZBdigitaal het pand gaat verlaten.., het Zeeuwse biebpand wel te verstaan (lees meer: hier).
Heel jammer natuurlijk want het is een leuke en interessante blog over internet, bibliotheken en alle ontwikkelingen daaromheen. Ik hoop dat hij het bloggen nog gaat voortzetten in wat voor vorm dan ook. 

Delicious

Delicious, ook hier heb ik al een behoorlijke tijd een account, maar ik had er tot voor kort weinig meer mee gedaan (in het verleden wel gebruikt). Pee had het er pas een keer over en toen ben ik weer eens wezen kijken. Het is inmiddels wel veranderd en verbeterd ten aanzien van een paar jaar terug.
Helaas is de vormgeving nog steeds weinig gezellig, mannelijk, zakelijk met dat blauw en grijs. Ik wil liever iets vrolijkere frisse (lente)kleuren. Waarom mag ik niet zelf mijn eigen vormgeving kiezen, zoals bij andere sites wel inmiddels kan??
Delicious is leuk, maar op een gegeven moment had ik teveel bookmarks en zag ik alsnog door de bomen het bos niet meer. En dan moet je dus alsnog gaan opschonen/hertaggen, of selectiever worden (hmm, valt voor mij niet mee....) Hierdoor gebruik ik het niet meer de laatste tijd. Ik gebruik in Firefox de Bladwijzers en dat werkt voor mij op dit moment goed. Ik heb Delicious nog wel in mijn taakbalk staan. Dit kun je doen via een handige tool die hier staat.

Het idee van al mijn bookmarks delen met allerlei mensen spreekt me niet zo aan. Ik vind het fijn om dat enigszins privé te kunnen houden. En dat kan gelukkig door het vakje privé aan te vinken bij het aanmaken van een bookmark. Het is wel leuk en handig om te zien wat anderen als bookmarks hebben.
Ik vind de toplist-optie leuk. Ik moest even zoeken maar zag toch ergens een optie om binnen een bepaalde tag te zoeken op meest populair (weet nu even niet meer waar...).

Mocht ik dit gaan gebruiken in het werk dan zou ik een account speciaal voor de bieb aanmaken, waar al het bibliotheekpersoneel op in kan loggen. Ik denk dat dat wel heel leuk kan zijn, omdat je dan samen een imposante lijst met interessante links kunt verzamelen.
Het is dan misschien wel handig om af te spreken met welke woorden je gaat taggen. Je kunt in ieder geval een paar hoofd-woorden afspreken, die iedereen gebruikt en daarnaast kun je nog je eigen tags verzinnen.
Veel dingen hebben nl. meerdere namen (boekenkast/kast, wereld/aarde, schrijver/auteur) of kun je in enkelvoudige of meervoudige vorm taggen (boek, boeken).
Er is technisch ook nog een mogelijkheid om in te bouwen dat je ziet wat anderen hebben getagt, zodat je de zelfde tags kunt kiezen. Ik weet dat deze mogelijkheid er is (via een andere site), maar weet niet of dit ook in delicious kan.
Update: inmiddels heb ik begrepen dat onze bibliotheek ook Delicious gaat gebruiken. S. is hier mee bezig. Ik ben benieuwd!

Ik vind persoonlijk stumbleupon heel leuk. (Waarschuwing: Let op bij doorklikken op deze link: verslavingsgevaar!!!!) Ik heb al vele uurtjes doorgebracht met stumblen en heb prachtige dingen gezien!! Ook hier worden tags gebruikt. (Stumble upon is denk ik niet direct bruikbaar in de bibliotheek.)
Tags worden tegenwoordig in veel meer sites gebruikt, bijvoorbeeld in: Flickr, vimeo, of lastfm, dit is vaak één van de manieren om te zoeken.

donderdag 18 maart 2010

de bibliotheek na 2012

Een interessante link : http://www.radio1.nl/contents/13979-bibliotheken-na-2012
(zie je gelijk de website waar mijn man zich elke dag mee bezig houdt).

Je kunt het fragment van Kassa luisteren via bovenstaande link als je op het grijze vakje met "+audio mp3" klikt.

dinsdag 16 maart 2010

web 2.0 en verder (ding 9)

 Het is nu de bedoeling bij ding 9 dat ik mijn visie geef op web 2.0 en de bibliotheek. Dat heb ik ondertussen in de eerdere blog-bijdragen stiekem al een beetje gedaan. Maar ik zal eens kijken wat ik er nog meer over kan vertellen.

Als bibliotheek ben je o.a. bezig met het verstrekken van informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen aan klanten. Je bent als bibliotheek een bron van informatie en misschien ook wel inspiratie.
Het internet is dit ook. Je zou kunnen zeggen dat internet een grote concurrent is van de bibliotheek. Ik denk dat dat ook zo is. De rol van de bibliotheek is sinds de komst van internet definitief veranderd, klanten hebben de bibliotheek niet meer nodig om informatie te vinden.
Je leent als bibliotheek natuurlijk ook nog romans uit. Maar ook daar is concurrentie in opkomst in de vorm van e-books. Lekker makkelijk de nieuwste boeken downloaden vanuit je luie stoel thuis, wie wil dat niet....
E-books zijn nu nog in opkomst. Maar ik zie om me heen (o.a. op internet) een groeiende interesse.
Ik verwacht dat tegen de zomervakantie e-books in de aanbieding gaan bij bol.com en de Mediamarkt en dat het wel eens een gewild sinterklaaskadootje kan worden, zeker als ze straks bij de Aldi liggen voor weinig.
In het begin zei ook iedereen van de tom-tom: je kunt net zo goed een kaart kopen, maar tegenwoordig heeft iedereen zo'n ding in de auto.

Dus wat nu? Je kunt je er tegen verzetten en zeggen dat het allemaal niet zou moeten. Je zou kunnen zeggen dat je als bibliotheekmedewerker expert bent in het opzoeken van betrouwbare informatie. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je het daar uiteindelijk niet mee redt. Er zal waarschijnlijk wel een groep klanten blijven (voorlopig) die daar wel in mee kan gaan en het wel fijn vindt dat jij hen helpt. Maar veel mensen zullen het steeds meer als betuttelend ervaren en het liever zelf wel uit willen zoeken.
Vergis je niet, op internet is over elk onderwerp, hoe niche ook wel iets te vinden. En zo niet, dan stel je een vraag op een forum en je krijgt antwoord.
Nog iets: internet is gratis, de bibliotheek niet. Het internet opgaan vanuit je luie stoel kost geen moeite en kan 24 uur per dag, voor de bibliotheek moet je de deur uit en moet je rekening houden met openingstijden.

Is de bibliotheek nu gedoemd om ten onder te gaan?? Ik hoop het niet, want dat zou echt zonde zijn, maar we zullen ontzettend ons best moeten doen (en dat doen we natuurlijk al :-).
Je moet je klant kennen en weten wat hij/zij verwacht. Naast die verwachting kun je klanten nog meer bieden, hen verrassen met iets waar hijzelf nog niet aan had gedacht. Dan heeft de bibliotheek meerwaarde.
Eppo van Nispen tot Sevenaer vertelt hierover in het interview met de Volkskrant. Geef klanten een goed en warm gevoel, ze moeten het prettig vinden om naar de bibliotheek te gaan. Niet betuttelen en veel regels, maar: de klant is koning(in).
Het is volgens mij nu niet de tijd om achterover te leunen en wel zien wat er gaat gebeuren. Dan ben je straks te laat.
Misschien denk ik te negatief, maar ik zie wel dat bijvoorbeeld de cd-winkels het nu erg zwaar hebben door de concurrentie van het downloaden via internet.
Nog een citaat uit het interview:
De bibliotheek is de best bezochte culturele instelling ter wereld. Maar ze zijn statisch. Er zijn nu zo veel meer mediaprikkels dan vroeger. Er is vermoedelijk nog nooit zo veel gelezen als nu. Alleen. Niet meer alles uit boeken. Daarom moeten bibliotheken veranderen.
Ik denk dat hij hier gelijk in heeft. Bibliotheken moeten mee met hun tijd. Zorg dat je internet weet te vinden en gebruik het in je werk. Klanten kunnen internetten in de bibliotheek dat is al een goede stap. Maak ook gebruik van de technische mogelijkheden. Ik heb al wel wat ideetjes voor die multitouchscreen table hoor :-).
Zorg daarnaast dat je nodig bent, dat je een maatschappelijke functie hebt. Met name de Jeugdafdeling is belangrijk, kinderen leren lezen en daar kan de bibliotheek een mooie rol in spelen. Volgens mij zijn we daar met onze bibliotheek al aardig goed mee bezig.

Het is een goede zet dat in onze bibliotheek kinderen een gratis pas kunnen krijgen. Maar daarnaast kost het de gemeenschap wel geld en het zou zomaar kunnen gebeuren (zei ze voorzichtig, geen slapende honden wakker makend) dat we steeds minder geld krijgen van de huidige geldverstrekkers. Het zou zo zonde zijn om in de slachtofferrol te kruipen en je hoofd te laten hangen, te zeggen dat vernieuwing niet kan omdat er geen geld zou zijn.
Wees creatief, kijk rond. Het internet kan daarbij ook helpen. Kijk hoe andere bibliotheken met hun geld omgaan. Leer van elkaar en ga samenwerken, liefst op landelijk niveau.
Ik kom zelf niet uit de bibliotheekbranche maar van buiten en het verbaasde me toen ik in de bibliotheek ging werken dat er nog zo weinig wordt samengewerkt met andere bibliotheken. Elke bibliotheek heeft eigen abonnementsvormen en eigen regels bijvoorbeeld.
Inmiddels is er gelukkig wel een landelijke portal en komt de samenwerking langzamerhand op gang zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van gastlenen.
Je kunt daarnaast ook voor je klanten van alles met behulp van internet opzetten. Let wel op kwaliteit en bedenk of de klanten er ook behoefte aan hebben. En het hoeft niet eens direct zichtbaar gekoppeld te zijn aan jouw bibliotheek. Het kan ook iets landelijks zijn (zoals de portal).

Zo dat was het wel weer voor vandaag. Een stevig stukje, met mijn eigen mening, maarruh ik sta altijd open voor andere meningen, dus kom maar op met de ideeen.

    Foto's, maps en meer

    Naast Flickr zijn er nog veel meer leuke dingen op het World Wide Web. Web 2.0 is in volle gang (of zijn we alweer toe aan het volgende stadium?) en er komen steeds meer handige tooltjes bij.
    Ik gebruik zelf regelmatig Picnik, een online fotobewerkingsprogramma. Handig om fotootjes of plaatjes van internet om te zetten naar een klein plaatje voor op een profielpagina bijvoorbeeld. Op de website van 23 dingen staat dat je er een account voor nodig hebt, maar dat is niet nodig. Op de website wordt ook nog The Generator Blog genoemd, niet vreselijk nuttig allemaal, maar wel geinig.
    Voor het echte foto bewerken, is een programma als Photoshop mooi (veel uitgebreider), maar dat is meer iets voor de professionals of de gevorderde hobbyist.

    Google Maps gebruik ik af en toe ook. Ik heb deze zomer in Picasa een fotoalbum van onze vakantiefoto's gemaakt. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van Google Maps en zo kun je zien waar we allemaal zijn geweest. Dat is toch wel veel leuker dan een traditioneel fotoalbum dat staat te verstoffen op de plank.
    Verder gebruik ik het regelmatig voor routebeschrijvingen en het opzoeken van een adres bij gebrek aan een tomtom in mijn autootje.

    En wat kunnen we er allemaal mee in de bibliotheek???
    Ik zie eerlijk gezegd niet zo direct mogelijkheden, hooguit voor intern gebruik en tussen bibliotheken onderling (misschien leuk om te zien hoe andere bibliotheken de boeken presenteren, of een virtuele rondleiding bij een bibliotheek).

    Voor de klanten ga ik er vanuit dat de website van de bibliotheek professioneel wordt gebouwd door een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd met een professioneel pakket (en dus niet met foto's uit Flickr).
    Een website is je visitekaartje en bovendien kan het een hele goede p.r. zijn. En een slecht in elkaar geknutselde site is juist slechte reclame en een bron van ergenis voor de klant en dus verre van klantvriendelijk.
    Als klanten lid worden van de bieb verwijs ik ook altijd naar de mogelijkheden van de website, en volgens mij wordt daar veel gebruik van gemaakt (verlengen o.a.). De website is dus een heel belangrijk contact-moment tussen de klant en de bibliotheek. Belangrijk om daarin te investeren, lijkt me.
    Over verlengen e.d. gesproken: ik ben wel benieuwd naar de nieuwe Bicat, bicatwise. Je kunt goed merken  dat de huidige versie al een behoorlijk tijdje draait. Wat ik heb gelezen ziet de nieuwe versie er goed uit, zie hier voor meer info. Ook technisch ziet het er, voor zover ik het begrijp, veelbelovend uit. Ik ben benieuwd! Ik verwacht dat het qua mogelijkheden stukken klantvriendelijker is. Ik hoop op o.a. een verbeterde manier van zoeken, liefst op verschillende manieren. We zullen zien...

    Sinds kort zit ik trouwens op Facebook en Hyves en het begint lichte verslavingsvormen aan te nemen....Ik begin zelfs het nut van twitteren te zien (gekoppeld aan je facebook/hyves account)...

    zaterdag 13 maart 2010

    mag ik ook alsjeblieft een multitouchscreen tafel?

    Hier een linkje naar een interview met voormalig directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van "de hipste bieb ter wereld" (wie heeft dat bedacht? hij zelf?): de bieb in Delft. Interessant, iemand die out of the box denkt. En ik ben het op een aantal punten best een beetje met hem eens, daarover later meer. En oh please mag ik ook  multitouchscreen tafel ... Ooit eens een filmpje gezien bij Bright, prachtig ding!
    Ik ben wel benieuwd hoe en waar de bibliotheek in Delft het geld heeft losgepeuterd voor al dat leuks.

    donderdag 11 maart 2010

    rss feeds in blogger

    Nu kun je je ook abonneren op mijn blog via RSS-feeds (aan de rechterkant). Dit kun je heel gemakkelijk instellen in blogger, heb ik net uitgevonden. Geen gedoe met html-codes enzo.
    Hoe doe je dat? Je kunt via Aanpassen (rechts bovenin), en dan: tabblad Indeling een gadget toevoegen. Je kiest dan voor: abonnementslinks, en voila...!


    dinsdag 9 maart 2010

    ding 6 Flickr!

    Ni hao 
    Now you know how to greet people in Mandarin!

    Ha, leuk Flickr! Da's echt een leuk 23 dingen-ding vind ik. Ik kom er niet heel vaak en gebruik het niet als mijn hoofd-foto-bewaar-website (ik gebruik voornamelijk Picasa van Google), maar als ik er weer eens ben, word ik altijd blij van al die prachtige foto's die er te vinden zijn.

    Even één klein minpuntje dan: het is overgenomen door Yahoo. En ik heb een hekel aan Yahoo. Je moet veel te vaak inloggen voor van alles en nog wat. Ik vind dat echt irritant. Het is prima dat een website nadenkt over veiligheid en privacy, maar je kunt het overdrijven...
    Bovendien kom ik dus niet meer bij mijn eerste flickr-account (nog uit 2004), sinds de overname van Flickr door Yahoo. Ik heb nl. geen toegang meer tot het Yahoo ID wat ik destijds heb aangemaakt.
    Ik ben net weer eens wezen proberen om er in te komen (maar helaas...) en ik ben nu toch wel erg nieuwsgierig geworden naar welke foto's er nog opstaan. Dus heb ik net een mailtje naar de helpdesk verstuurd. Ik hoop dat het lukt...

    Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je iets online zet: zorg dat je altijd nog toegang hebt naar wat je online hebt staan, zodat je ook nog het een en ander kunt wijzigen. Dit was trouwens wel een uitzonderlijk geval. Maar zeker met foto's of andere zaken die belangrijk zijn, is het verstandig om ze op meerdere plekken te hebben staan (bijv. op een externe harde schijf en online).

    Wat ik zo leuk vind aan Flickr is dat je altijd begroet wordt in een vreemde taal, met daaronder "now you know how to greet people in ...." Dat zijn van die extra dingetjes, er is aandacht aan besteed en daar houd ik van. Achter de knop "explore" gaat ook veel interessants schuil. Heerlijk dat je op meerdere manieren kunt zoeken en allerlei prachtige dingen kunt vinden.

     En nu nog even een fotootje:
    karebol zweden
    weer een Zweeds vakantiefotootje...

    ding 5: meer over RSS-feeds

    ding 5: RSS feeds vinden

    Ik ben al bij ding 5. Het gaat best snel! 
    In het stukje bij ding 5 op de site van 23 dingen staat een linkje naar de weblog van ZB digitaal. Een leuke blog met hier en daar een vleugje bibliotheeknieuws. Deze staat inmiddels in mijn RSS-feeds en ik ben lid geworden van de ning bibliotheek 2.0 Deze vond ik via de bovenstaande blog. Als ik wat meer tijd heb zal ik het eens wat beter bekijken allemaal.
    Zo gaat het vaak op internet, via de ene interessante website naar de andere enzovoort. Ik kan echt uren doorklikken! Heel gevaarlijk als je eigenlijk nog stapels was weg te werken hebt enzo...
    Een Ning is trouwens een soort internet-netwerk. Leuk om met mensen in contact te komen die met dezelfde dingen bezig zijn, of in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn als jij.
     Op de 23 dingen site vond ik ook nog een link naar de nlbiblioblogs wiki en ik werd er niet echt vrolijk van. Er staat wel heel veel informatie op, maar het nodigt door de, naar mijn mening, oersaaie vormgeving niet erg uit om verder te klikken.

    Ik heb ook nog even in Google gezocht op "rss bibliotheek" en kwam al een heel aantal bibliotheken tegen die een RSS-feed hebben, veelal met nieuws over aanwinsten, de boekenweek, activiteiten etc. en het lijkt me voor Cultura ook zeker leuk, klantvriendelijk en zinvol.
    Ik heb even gekeken op internet (uiteraard) of het moeilijk is om een RSS-feed aan je website of je blog te koppelen, maar dat valt mee. Je hebt wel een beetje verstand van HTML nodig (programmeertaal waarmee websites worden gemaakt). (Op deze website staat een duidelijke uitleg, mocht je geïnteresseerd zijn).

    Over het zoeken naar RSS feeds: ik probeer het aantal wat ik volg enigszins te beperken, want je kunt niet alles bijhouden, daar heb ik gewoon geen tijd voor. Ik ga dus ook niet actief op zoek naar RSS feeds. Dat hoeft ook niet, want je komt ze meestal vanzelf tegen op de sites die je bezoekt.
    Nou, ik ga nu die stapels was maar eens wegwerken... ennuh: felicitaties aan alle collega's die de 23 dingen hebben afgerond!!

    vrijdag 5 maart 2010

    volgers! de bieb en bloggen + rss feeds (ding 4)

    Hallo lieve mensen, ja dat kan ik nu zeggen want ik heb volgers!! En reacties, hartstikke leuk! Zo hou ik de blog wel vol. Welkom allemaal!!

    Allereerst: Ik ben erg blij want gisteren heb ik via Facebook een goede vriend van vroeger terug gevonden. Heel leuk! We hadden elkaar denk ik al 10 jaar niet gesproken. (Mocht je vriendjes willen worden met mij op facebook: daar sta ik onder mijn echte naam op, later meer bij ding 19 over facebook/hyves e.d.).
    En verder ben ik blij dat het eindelijk lente wordt, de eerste krokusjes schieten hier alweer de grond uit! Hier het bewijs uit eigen tuin:

    Zoals je kunt zien heb ik inmiddels ook een (Zweeds) fotootje in mijn profiel staan.

    Nu iets over 23 dingen, want daar gaat deze blog over. Ik heb eens nagedacht over bloggen en de bibliotheek. Op zich zijn er best wat mogelijkheden te bedenken: denk aan een blog over nieuwe aanwinsten, interessante boeken die amper worden uitgeleend, activiteiten in Cultura/bibliotheek of over het leven van een bibliothecaris :-)
    Maar meestal is een blog op internet iets individueels, een persoonlijk soort van dagboek, eventueel over een bepaald onderwerp. En daardoor, volgens mij, niet helemaal de goede vorm voor een organisatie.
    Ik denk dat een bibliotheek wel heel goed een nieuwsbrief zou kunnen uitbrengen. Met een nieuwsbrief kun je ook qua lay-out wat beter uit de voeten, omdat je niet vast zit aan één indeling met heel veel tekst in het midden, zoals bij een blog.

    Op naar ding 4: RSS feeds.
    Ik moet bekennen dat ik lange tijd niet wist wat het was. Ik zag wel her en der kleine icoontjes staan, maar wat het was? Ik had geen idee. Op een gegeven moment had ik het door en ik vind het nu erg handig. Ik haal rss feeds binnen op mijn i-google homepage. Dit is het eerste scherm wat ik zie als ik firefox (een browser, zoals internet explorer) opstart. Op dit scherm zie ik mijn gmail, en een aantal rss feeds en blogs. Ik zie dus gelijk of er nieuws is. RSS kan ook weer gekoppeld zijn aan twitter of een blog of reacties op een forum etc. RSS feeds zijn eigenlijk altijd een onderdeel van iets anders.

    RSS feeds zouden m.b.t. de bibliotheek ook handig kunnen zijn.  Op die manier kunnen we laten weten welke activiteiten we hebben bijvoorbeeld. Als je een leuke bibliotheekwebsite hebt, kun je klanten laten abonneren op de RSS feeds. Je kunt klanten op die manier snel van actuele informatie voorzien over wat er in de bibliotheek gebeurd. Ik kan me ook voorstellen dat je dit op regionaal of landelijk niveau aanpakt samen met andere bibliotheken.
    Zo wie zo lijkt het me goed om op digitaal gebied samen te werken met andere bibliotheken. Gewoon omdat het makkelijk kan, en omdat je dan niet allemaal zelf lokaal het wiel uit hoeft te vinden. Ik denk dat de leners daar uiteindelijk ook baad bij kunnen hebben.

    En tot slot: bloggen is toch best leuk!Vooral nu ik volgers en reacties heb!!!! Tot de volgende blog!!!
    Even nog over kleine voetnoot over privacy: Ik zou het wel waarderen als jullie niet mijn volledige voor- en achternaam hier noemen. Ik blijf toch het liefst zo anoniem mogelijk op het internet.(over privacy en internet wil ik ook nog wat op deze blog schrijven, maar daarover later meer)

    woensdag 3 maart 2010

    ding 1. bloggen

    van de website www.23dingen.nl, een ontdekoefening
    1. Schrijf een blogpost over de weblogsoftware die je gekozen hebt en wat je er tot nu toe van vindt.

    Hier kan ik kort over zijn: ik had al een accountje van een paar jaar geleden bij blogger, dus ik heb  maar weer voor blogger gekozen. Ik geloof dat wordpress wel wat meer mogelijkheden heeft, maar weet dat ook niet helemaal zeker. Ik heb me er niet zo in verdiept. Blogger is wel gebruiksvriendelijk, dus prima
    ( en ik heb niet als doel dat deze blog gelezen gaat worden door duizenden mensen en dat het er fantastisch uit moet zien. Als ik dat wil, dan ga ik me nog wel verdiepen in welke blogsoftware daarvoor geschikt is op dat moment.)

    2. Schrijf een tweede bericht, waarin je iets vertelt over wat jouw ervaringen tot nu toe zijn met Web 2.0 toepassingen.

    Oke, ik kan natuurlijk vertellen waar ik allemaal een account bij heb, maar dat is volgens mij niet zo heel erg interessant. Ik volg gewoon de rest van de 23 dingen en als ik nog een leuke aanvulling weet, zal ik een linkje plaatsen. Ik kan wel wat vertellen over mijn internet-ervaringen tot nu toe:

    Ik ben online sinds '96, dus nog voor het web 2.0 tijdperk. Ik ben begonnen met IRC, een vorm van chatten op internet in de jaren '90. Ik vond het fantastisch dat ik kon chatten met iemand uit Amerika, uit Australie en uit Japan, tegelijkertijd. Internet was vooral een bron van informatie en inspiratie uit de hele wereld. Google bestond nog niet, wel AltaVista. En internetten deed je nog per minuut op een piep- en kraakinbelverbinding. Na 15 minuten kreeg je een melding, of je nog steeds online wilde blijven, want de telefoontikken tikten door.... Zodra het kon kregen we gelukkig een kabelverbinding thuis, supersnel in onze beleving.

    Inmiddels is internet helemaal ingeburgerd en is eigenlijk vrijwel iedereen online. Internet is hierdoor ook veranderd en wordt op meerdere manieren gebruikt (niet alleen meer voor informatie maar ook voor contact, verbinding maken met anderen, zakelijk en prive). Dit is niet het einde.
    Internet is constant in beweging en zal blijven veranderen. Omdat technisch steeds meer kan en omdat mensen nieuwe mogelijkheden verzinnen. Je hoeft ook geen complete nerd meer te zijn om bijv. een eigen website te kunnen maken. In de toekomst zullen ook steeds meer dingen in elkaar over gaan lopen (mobiele telefoon, televisie, internet, radio etc.). En komen er nieuwe toepassingen en mogelijkheden.

    Ik hou me eigenlijk niet zo bezig met de term 2.0 Ik vind het vooral leuk en inspirerend om te zien wat er op internet allemaal gebeurd.  Het scheelt ook dat ik een man heb, die internet als werk en hobby heeft.

    Niet alles gebruik ik dagelijks, maar ik wil wel alles zien en ontdekken, gewoon omdat ik het mijn interesse heeft.

    dinsdag 2 maart 2010

    de bieb digitaal....ik ga ook meedoen! joehoe!

    23dingen

    Na een gesprek met C. en S. hebben we afgesproken dat ik me ook ga storten op 23 dingen. In vogelvlucht weliswaar, want ik gebruik al heel veel “dingen”. Ik schrijf ook een conclusie/evaluatie. De meeste van mijn collega's zijn nu de 23 dingen aan het afronden. En ik stap in bij het vervolg wat we eraan willen gaan geven.
    Voor de mensen die me nog niet kennen: binnenkort vind je meer over mij hiernaast.

    Het lijkt mij interessant om de 23 dingen met name in het perspectief te zien van het werk in de bibliotheek. Daarnaast ga ik iets algemeens over internet opschrijven: de voor- en nadelen, de valkuilen en de prachtige dingen die je ermee kunt doen. Ik vind internet persoonlijk een geweldig iets, dus het zal een positief verhaal worden ben ik bang : -)

    Nu ik dit zit te typen, bedenk ik mij dat het wellicht handiger is om dit niet in een document op de computer te zetten, maar om dit maar gelijk in een blog te verwerken….
    Ik blijk zelfs nog een account te hebben lopen als ik blogger openklik... Het is al heel lang niet meer gebruikt (na diverse blog-pogingen een paar jaar terug), maar nu kan ik het account mooi alsnog gaan gebruiken!
    Knip en plak en hop mijn eerste 23dingen-blogbericht staat online…!