vrijdag 5 maart 2010

volgers! de bieb en bloggen + rss feeds (ding 4)

Hallo lieve mensen, ja dat kan ik nu zeggen want ik heb volgers!! En reacties, hartstikke leuk! Zo hou ik de blog wel vol. Welkom allemaal!!

Allereerst: Ik ben erg blij want gisteren heb ik via Facebook een goede vriend van vroeger terug gevonden. Heel leuk! We hadden elkaar denk ik al 10 jaar niet gesproken. (Mocht je vriendjes willen worden met mij op facebook: daar sta ik onder mijn echte naam op, later meer bij ding 19 over facebook/hyves e.d.).
En verder ben ik blij dat het eindelijk lente wordt, de eerste krokusjes schieten hier alweer de grond uit! Hier het bewijs uit eigen tuin:

Zoals je kunt zien heb ik inmiddels ook een (Zweeds) fotootje in mijn profiel staan.

Nu iets over 23 dingen, want daar gaat deze blog over. Ik heb eens nagedacht over bloggen en de bibliotheek. Op zich zijn er best wat mogelijkheden te bedenken: denk aan een blog over nieuwe aanwinsten, interessante boeken die amper worden uitgeleend, activiteiten in Cultura/bibliotheek of over het leven van een bibliothecaris :-)
Maar meestal is een blog op internet iets individueels, een persoonlijk soort van dagboek, eventueel over een bepaald onderwerp. En daardoor, volgens mij, niet helemaal de goede vorm voor een organisatie.
Ik denk dat een bibliotheek wel heel goed een nieuwsbrief zou kunnen uitbrengen. Met een nieuwsbrief kun je ook qua lay-out wat beter uit de voeten, omdat je niet vast zit aan één indeling met heel veel tekst in het midden, zoals bij een blog.

Op naar ding 4: RSS feeds.
Ik moet bekennen dat ik lange tijd niet wist wat het was. Ik zag wel her en der kleine icoontjes staan, maar wat het was? Ik had geen idee. Op een gegeven moment had ik het door en ik vind het nu erg handig. Ik haal rss feeds binnen op mijn i-google homepage. Dit is het eerste scherm wat ik zie als ik firefox (een browser, zoals internet explorer) opstart. Op dit scherm zie ik mijn gmail, en een aantal rss feeds en blogs. Ik zie dus gelijk of er nieuws is. RSS kan ook weer gekoppeld zijn aan twitter of een blog of reacties op een forum etc. RSS feeds zijn eigenlijk altijd een onderdeel van iets anders.

RSS feeds zouden m.b.t. de bibliotheek ook handig kunnen zijn.  Op die manier kunnen we laten weten welke activiteiten we hebben bijvoorbeeld. Als je een leuke bibliotheekwebsite hebt, kun je klanten laten abonneren op de RSS feeds. Je kunt klanten op die manier snel van actuele informatie voorzien over wat er in de bibliotheek gebeurd. Ik kan me ook voorstellen dat je dit op regionaal of landelijk niveau aanpakt samen met andere bibliotheken.
Zo wie zo lijkt het me goed om op digitaal gebied samen te werken met andere bibliotheken. Gewoon omdat het makkelijk kan, en omdat je dan niet allemaal zelf lokaal het wiel uit hoeft te vinden. Ik denk dat de leners daar uiteindelijk ook baad bij kunnen hebben.

En tot slot: bloggen is toch best leuk!Vooral nu ik volgers en reacties heb!!!! Tot de volgende blog!!!
Even nog over kleine voetnoot over privacy: Ik zou het wel waarderen als jullie niet mijn volledige voor- en achternaam hier noemen. Ik blijf toch het liefst zo anoniem mogelijk op het internet.(over privacy en internet wil ik ook nog wat op deze blog schrijven, maar daarover later meer)

2 opmerkingen:

  1. Heb je ook op je pagina bij Bibliotheek 2.0 gekeken? Heb je dat goed afgeschermd? Dat had ik niet gedaan en ik wist niet hoe gauw ik mijn foto en naam moest weghalen toen ik levensgroot via Google verscheen. Waarschijnlijk ben ik vergeten ergens een vinkje weg te halen of te plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. brr ik moet er niet aan denken! Ik ga gauw kijken!

    BeantwoordenVerwijderen