donderdag 1 december 2011

Links


Ik ben hartstikke links. Linkshandig dus.
Ik kan geen aardappels schillen of kaas schaven zonder ook in mijn duim te schaven. Schrijven met een vulpen, dat wordt een groot geklieder.
Wat zou het heerlijk zijn als ik een blik gewoon zou kunnen openen met een blikopener.
En een kus geven kan al flinke problemen opleveren.

Maar wij linksen zijn ook creatiever, zijn beter in bepaalde sporten en we zijn in goed gezelschap van bijvoorbeeld Barack Obama.
Er is een winkel speciaal voor ons (waar ik tot nu toe nog niet geshopt heb, maar dat binnenkort maar eens ga doen) en we hebben eigen dag.

We zijn gewoon bijzonder.

Ik ben niet onhandig, ik ben links-handig!

vrijdag 18 november 2011

In de 5e versnelling



Je hebt van die dagen, weken of maanden waarin je bijna continue in de 5e versnelling draait.
Bij ons is dat altijd in de maand november, waarin de halve familie jarig is en er voor hulpsinterklaas moet worden gespeeld. En er altijd nog een heleboel onverwachte dingen voorbij komen, die we dan allemaal in ons toch al overvolle schema proberen te proppen.
Van mij mogen we dit wel overslaan, en gaan we gelijk door naar 2012.
Maar eerst nog rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan, en weer doorgaan.
Vanmiddag en vanavond werken en daarna nog de verjaardag van Michel vieren, joehoe!

zaterdag 29 oktober 2011

I believe I can fly

Crazy people!



I Believe I can Fly ( flight of the frenchies ). Free segment from sebastien montaz-rosset on Vimeo.
I believe I can Fly (flight of the frenchies) door sebastian montaz-rosset.

edited: omdat video automatisch ging afspelen, wat de blog vertraagde. Nu een embedded video zonder automatisch afspelen. 

maandag 10 oktober 2011

Zonnebloemen in de herfst

Deze enorme bloemen tegen onze schuur begonnen er treurig uit te zien. 
De zonnebloemen in de voortuin vielen bijna om, in de tuin van de buurvrouw.



Het werd tijd om ze om te zagen...


Enorm, die bladeren...


En nu staan de kleintjes gezellig op de keukentafel. 

dinsdag 27 september 2011

Spotify en Facebook


Spotify is deze week een nog nauwere samenwerking aangegaan met Facebook.
Ik kwam daar zelf van de week achter toen ik iets op Spotify zat te luisteren en dit in mijn Facebook-timeline verscheen.
Dat was niet de bedoeling! Ik heb er echt geen behoefte aan dat iedereen ziet wat ik de hele dag zit te luisteren. Als mensen geïnteresseerd zijn in mijn muzieksmaak kunnen ze mijn Spotify-profiel checken (zie hiernaast) en dat vind ik prima.

Het blijkt dat Spotify het een goed idee vond om hele goede vriendjes te worden met Facebook. Nieuwe spotifygebruikers moeten zelfs een FB-account hebben. Aan de reacties te zien, is vrijwel niemand daar blij mee...
Ik vind het ook een dom idee. Facebook ligt geregeld (en terecht) onder vuur en doen steeds weer dingen m.n. op privacy-gebied waar ik helemaal niet blij mee ben.
En om dan een FB-account verplicht te gaan stellen...

Ik ben nog steeds wel blij met Spotify (maar hoop wel dat ze in de toekomst niet meer van dit soort fratsen gaan uithalen). Ik ben vervent lijstjesmaker en dat kan zo fijn op Spotify. En ik vind er steeds weer nieuwe muziek, ook fijn.
Maar inmiddels heb ik wel de koppeling met FB uitgezet in Spotify, want ik vind het helemaal niet nodig dat iedereen incl. Facebook zelf weet wat ik allemaal luister.
Als je de koppeling wilt houden, kun je er ook voor kiezen om het delen op FB op 'only me' te zetten i.p.v. friends of public.

Facebook weet eigenlijk al veel te veel. En dat ergert me en misschien komt er een dag dat het me zodanig ergert dat ik mijn FB-account ophef, wie weet.

Voor de Spotifygebruikers onder ons, hier nog wat leuke sites: sharemyplaylists.com en hier vind je nog een heel overzicht met allerlei spotify-gerelateerde sites en apps.

29 september: Inmiddels is er een aanpassing gedaan in Spotify en kun je via 'file' kiezen voor 'private listening'. Ze hebben gelukkig geluisterd naar al het commentaar....


zondag 11 september 2011

kerstballen


Arne en Carlos, een heerlijk stel. Ze hebben sinds kort een nieuw boek uit met patronen voor het breien van kerstballen. Ja echt, het is trendy (tenminste op Ravelry onder lichtelijk gestoorde mensen, die zelfs hun kerstballen breien).

Maar zeg nou zelf, dit is toch een gezellig stel en ze wonen ook nog mooi en hun kippen (ook trendy) hebben een fantastisch leven. Heerlijk toch?

vrijdag 9 september 2011

Naar School

naar school

Deze week stond in het teken van naar school gaan.
De oudste twee gingen al weer een paar weken, maar nu was gisteren toch ook voor de jongste het moment aangebroken.

Wat was het spannend! Iedereen had wel even een brok in de keel toen we die kleine man aan het tafeltje zagen zitten.
Zo klein nog en toch alweer groot.
 Hij had overigens zelf bedacht dat op de dag dat hij naar school zou gaan, hij groot zou zijn. Letterlijk.
Dat viel dus een beetje tegen, want hij was in die ene nacht natuurlijk geen centimeter gegroeid.

 Ook ik ging deze week weer sinds lange tijd naar 'school'.
Afgelopen maandag startte ik met de module "Oriëntatie op bibliotheek en informatiedienstverlening " bij GO opleidingen in Voorburg.
 De stof was goed te behappen en we hebben een gezellige groep met mensen uit allerlei soorten bibliotheken (waaronder een medewerker van een gevangenisbibliotheek, en iemand die werkt in een bibliotheek voor advocaten).
Ik had me dat niet zo gerealiseerd dat er naast de openbare bibliotheek ook nog een heel aantal andere plekken zijn waar men bezig is met bibliotheekwerk (beetje dom van me, dat geef ik gelijk toe).

We hebben het gehad over informatie en bibliotheekwerk. Het is goed om eens van een afstandje naar je werk te kijken en ook om te zien dat er best een aantal verschillen zijn in de werkwijzen in openbare bibliotheken. Overal gaat het weer anders.

We hebben ook verschillende informatiedragers bekeken. Heel vroeger was er het kleitablet, het papyrus, perkament en veel later kwam er papier, nog helemaal niet zo heel lang geleden eigenlijk.
De laatste 30 jaar echter zijn de ontwikkelingen op het gebied van informatiedragers keihard gegaan.
wie kent 'm nog? 
Op een piepklein telefoonkaartje past tegenwoordig ongelooflijk veel informatie.
Er zitten veel voordelen aan de digitalisering van informatie.
Maar ook nadelen: wat kun je nog met een floppy als je geen computer hebt waar hij in past of wanneer de software om het te lezen ontbreekt?
Dit alles moet zijn weerslag op het bibliotheekwerk hebben, al merken we daar nu nog niet zo veel van, omdat men nog steeds papieren boeken leent.
Maar of dit zo blijft? We lenen immers ook geen papyrus-rollen meer uit, zoals in de eerste bibliotheken...

In januari doe ik nog de module 'Zoeksystemen voor bibliotheek en internet'.
Ik vind het echt geen straf om weer naar school te gaan. En zelfs het huiswerk maken (over de toekomst van de bibliotheek) vond ik geen kwelling.
Volgende week ga ik weer!

dinsdag 23 augustus 2011

Laat maar zien


MICHAEL MOORE: "They (librarians) are subversive. You think they're just sitting there at the desk, all quiet and everything. They're like plotting the revolution, man. I wouldn't mess with them."

Laat het zien, wees er maar trots op, je werkt in de bibliotheek! 

De tas (en nog veel meer leuks) kun je hier bestellen.
Het interview (wel al uit 2002) vind je hier.


donderdag 11 augustus 2011

Anders

lamp Tide van Stuart Haygarth
siert de voorkant van het boek
Ik nam, van de nieuwe boeken die vorige week binnenkwamen in de bieb, dit boek mee:
Het is een dik mooi vormgegeven boek met als omschrijving:
"We gooien zo makkelijk dingen weg en dat is zonde omdat er nog zoveel moois mee te maken valt. Als je je spullen een tweede leven gunt is dat niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar vooral ook voor je interieur. Meubels, opbergoplossingen, verlichting en accessoires, textiel, huishoudelijke voorwerpen, ze komen allemaal aan bod. Met een paar ingrepen kun je iets wat je op het punt stond af te danken omtoveren in een verrassend designitem. 
In Anders vindt je allerlei creatieve en onverwachte manieren om voorwerpen een tweede leven te geven..."
Van zulke omschrijvingen gaat mijn eco-vriendelijke creatieve hartje met dure smaak flink harder kloppen.
Soccer Players Hanger van Junktion

Het boek is een juweeltje tjokvol eco-design-voorbeelden van het soort : waarom heb ik dit zelf niet bedacht?

Gold Toy Lamp
hier te koop voor een astronomisch bedrag 
In het begin van het boek wordt kort ingegaan op de geschiedenis van hergebruik-interior design. Aan het eind van het boek vind je een klein hoofstuk met informatie over hoe je je het beste kunt voorbereiden als je aan de slag wilt gaan als Herontwerper en adressen.

In het middenstuk vind je veel voorbeelden met foto's van ontwerpen van o.a. Marcel Wanders, Droog Design, Freitag en vele anderen.
En er staan veel makkelijk te maken zelfmaak ideeën in. Bij sommige ideeën vraag ik me wel af of het wel mooi wordt. Het lastigste met zelfmaak is dat het er niet teveel als zelfmaak uit moet zien, vind ik.
a chest of drawers
van de Nederlander  Tejo Remy

Dit is een mooi boek voor in de (zelfgemaakte) boekenkast. Een aanrader om ideeën uit op te doen en om lekker door te bladeren. Prima boek!

maandag 8 augustus 2011

Joy Division



Gisteren zag ik een piepklein stukje van de film van Anton Corbijn : Control over Ian Curtis, zanger van Joy Division. Het was best mooi maar nogal depressief, en we hadden net Harry Potter gekeken en dat was een iets te grote overgang.

Vandaag was ik muziekjes op mijn telefoon aan het zetten en kwam ik dit nummer van de Editors tegen en dat deed me nogal denken aan, inderdaad, Joy Division. 
Ik ben nog wel van plan om "Control" nog eens te kijken als ik in de stemming ben (op een regenachtige dag in de herfst ofzo).

Nou en vooruit, als vergelijkingsmateriaal nog een filmpje van Joy Division. Ook mooi (en wat een nostalgie..).


joy division - love will tear us apart from doseindie on Vimeo.

vrijdag 29 juli 2011

Overleven

Deze week las ik de blog van Joost Heessels. Hij heeft begin juli een blogkermis georganiseerd met als thema: de bibliotheek in 2021. Op dat moment was ik op vakantie en ik heb dan ook niet meegedaan. Maar het zette me deze week wel aan het denken.
Want: bestaat de bibliotheek in 2021 nog wel? Volgens de voorspellingen op de Extincion Timeline houdt de bibliotheek in 2018 op te bestaan. Of dit echt gebeurd? Het zou kunnen.

Ook zag ik deze week een piepklein stukje van de serie alone in the wild. Een serie over ene Ed Wardle, een man die drie maanden in zijn eentje in Yukon Canada op survival gaat  (o.a. hier kun je een aflevering terugzien van deze intrigerende serie).
In de aflevering die ik zag, zag ik een verwilderde blik in de ogen van Ed. Pure angst. Als de dood dat hij aangevallen zou worden door een beer. Ed zag overal beren.
Hij had een verhaal gehoord waarbij een kampeerder meegenomen was door een beer, doordat hij in zijn slaapzak lag. De beer sleepte de slaapzak mee en de kampeerder kon niet uit de slaapzak komen. De kampeerder werd gered door zijn mede-reisgenoot die de beer neerschoot. Maar Ed is alleen...

Ed slaapt nog nauwelijks en is alleen met zijn eigen gekmakende gedachten.
Dit heb ik eerder zien gebeuren in de film Into the Wild (waargebeurd verhaal) en bij een aflevering van BNN waarbij Dennis Storm alleen de wildernis ingaat. Ik ga de serie "alone in the wild" zeker nog eens helemaal bekijken. Ontzettend intrigerend.


Mensen hebben elkaar nodig om te overleven. In je eentje red je het niet. Je kunt jezelf helemaal gek maken met je eigen gedachten.
Je hebt goede informatie en een klankbord in je leven nodig, je moet van gedachten kunnen wisselen met iemand anders die er verstand van heeft.
En verhalen worden ook al sinds mensenheugenis aan elkaar verteld. En dit zal altijd blijven bestaan. Verhalen zijn waardevol, ze kunnen je meenemen naar een andere wereld maar vooral ook: je aan het denken zetten.
Ik vind zelf de bijbel er wel een mooi voorbeeld van. De verhalen zijn al eeuwen oud en al honderden keren verteld maar ze blijven waardevol voor veel mensen. Verhalen geven wijsheid en inzicht.

Daar kunnen we als bibliotheek iets mee. Het winkeltje spelen met boeken uitlenen kun je voorlopig nog wel even blijven doen, want het is best sympathiek, net als de witte fietsen op de Hoge Veluwe.
Maar om daar alleen voor te gaan, dat lijkt me zeker niet voldoende. Want om boeken uitlenen, daar gaat het niet om. Het gaat wel om delen van kennis en expertise. En om verhalen.

maandag 25 juli 2011

Les vacances

Pfoe, 't is al weer voorbij. M. is vanochtend weer naar Hilversum vertrokken en ik ga woensdag weer aan 't werk in de bieb.
We wilden dit jaar een simpele vakantie aan zee. En dat is prima gelukt.


We waren 2 weken op een camping waar we eerder waren, dichtbij Contis-plage. De camping was weer bevolkt met vele Franse gezinnen, relaxte surfers en van alles daar tussen in. En helaas nog steeds: teveel hurktoiletten (dit is een minpuntje van deze verder prima camping).
de hangmat bleek een supergoeie aankoop
pijnbomen en een blauwe hemel
We zijn vooral veel naar het strand geweest en nog een dagje naar San Sebastiaan - Spanje. 
De zee bij Contis-plage is een soort van surf-walhalla met hele hoge golven. Dit is iets wat het merendeel van ons gezin prachtig vindt. Er is een mooi niet te druk zandstrand. Heel relaxt allemaal.



 De dagen en avonden waren gevuld met boeken lezen, naar het zwembad gaan en heel veel spelletjes doen. We hadden weer geen electriciteit en onze dochter ontpopte zich in de vakantie tot een ware activiteitenbegeleidster. Ze bleek 'zonder beeldscherm' heel actief/sportief (terwijl ze normaal gesproken nogal de neiging heeft om de hele dag achter een of ander beeldscherm te hangen). We hebben op haar verzoek nu weer de zaterdag-geen computer/tv-dag in ere hersteld (inclusief spelletjes-avond met chips).


onze vouwwagen staat inmiddels te koop, dus heb je interesse...
(we gaan volgend jaar een campertje huren is het plan)
Na 2 weken Frankrijk waren we afgelopen week nog een weekje thuis met z'n allen. We zijn nog een dagje naar attractiepark Slagharen geweest, ook een geslaagde dag.

nostalgie...
Voor degenen die nog gaan: fijne vakantie!

vrijdag 24 juni 2011

Een gewone week

Dit was weer een gewone week.
Het was gezelllig en er was drama, verbazing, onzekerheid, boosheid, tranen en frustratie. Er was vriendschap en er was geen tijd. Er werd hard gewerkt en we deden even niks. Er was iemand een beetje ziekig.
Er werd gerend en stil gestaan. Er was teleurstelling. We waren trots. 
Er was ook nog een gezellig kinderfeestje in een heel druk zwembad. 
Er werd gelachen, getroost. Er werd geleerd en we bedachten oplossingen. 
We zetten ons er overheen en gingen weer door.
Er was regen en grijzigheid, en zicht op zon. Er was bezorgdheid. Er was geluk en liefde.

Dit was weer een gewone week zoals elke andere. Elke week begint weer opnieuw, elke dag begint weer opnieuw.
En dit wordt weer een goede dag.
Het is maar waar je naar kijkt.

dinsdag 21 juni 2011

Ik heb een heel zwaar leven


We zagen de show van Brigitte Kaandorp op tv (briljant!). En sindsdien is dit een hit in huize Tiroka. Laten we het er maar op houden dat wij ons er niet in herkennen.

zondag 5 juni 2011

ik wil alleen maar zwemmen



Ik wil alleen maar zwemmen.
En vakantie.

We zien nog wel waar we precies heen gaan. We gaan in ieder geval naar een zee. Zand tussen je tenen, wind en zon en zee in je haren.

Eerst hebben we nog een paar drukke weken voor de boeg, waar ik maar niet te veel over na denk. Ze gaan vanzelf voorbij, elke dag strepen we af tot we niks meer over hebben in de agenda. Dan zetten we de kinderen op de achterbank en rijden door tot zover we willen gaan.
We gaan zwemmen, zandkastelen bouwen en boeken lezen in de nieuwe hangmat.

Nog een paar weken en dan is het zover!

donderdag 12 mei 2011

apps

Talking George The Giraffe-app, de favoriete app van zoon  Kasper
Nu ik ook binnengestapt ben in de wondere wereld van het mobiele internet, kan ik inmiddels niet meer zonder (tip: check effe die link van wondere wereld, wat een jeugdsentiment).

Een paar weken geleden bleek mijn mobieltje helaas een nare ziekte te hebben opgelopen. Hij liep constant vast en bleef maar apps geforceerd afsluiten. Gelukkig had ik nog garantie, maar ik was mijn mobiel wel een week kwijt. En nu is 'ie gelukkig weer helemaal springlevend.

Inmiddels ben ik er achter wat er allemaal met zo'n ding kan. En het is fantastisch! lieve mensen!!
Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Op de telefoon wordt gebruik gemaakt van apps die je kunt vinden in de android market. De meeste apps zijn gratis. Betaalde apps kosten vaak nog geen euro.

Er zijn apps die tegen vallen, die mik ik er zo weer af. Maar veel apps zijn echt handig.
De agenda zit ook in google en daar kan ik dus ook vanuit de laptop bij en dat bleek een uitkomst toen mijn telefoon er niet was.
Ik gebruik naast de dubbele camera die er standaard in zit, ook Vignette, een app met prachtige foto-mogelijkheden.
Voor twitter gebruik ik Tweetcaster waarmee ik, als ik wil, ook op FB kan posten en evernote gebruik ik voor to-do lijstjes e.d. en dat is ook weer zo'n handige app die ik ook vanaf de pc kan gebruiken.
Ik verbaas me regelmatig over de futuristische mogelijkheden: appie waar je de barcode kunt scannen van je lege pak koekjes en hop, het staat op je boodschappenlijstje.
Of Soundhound: je hoort een liedje ergens bijv. in de winkel of je neuriet 't (!), je houdt je mobieltje erbij en hij herkent welk liedje het is. En layar natuurlijk (wie had dat 10 jaar geleden kunnen bedenken?).
Ik maak natuurlijk ook graag gebruik van de diverse spelletjes, kranten, de tvgids, een rabobank-app waarmee ik mijn saldo kan checken en kan betalen, e-readers, radio en handige apps voor tijdens het breien (zoals county) en ga zo maar door.

Ik heb zoals beloofd nog gezocht naar apps die te maken hebben met de bibliotheek en lezen.
Er zijn een heel aantal prima e-readers te vinden (aldiko bijvoorbeeld, die zat al op mijn telefoon bij aanschaf). Diverse boekwinkels hebben apps (o.a. bol.com).
Verder gebruik ik zelf Goodreads, ook dat is in appvorm te verkrijgen (ik ben niet zo trouw in het bijhouden hoor, mocht je naar mijn account kijken). Woordenboeken of bijvoorbeeld allerlei bijbelvertalingen, talencursussen en diverse naslagwerken zijn (naast op internet) ook in app-vorm te verkrijgen.

Wat betreft bibliotheek-apps is het aanbod best mager (werk aan de winkel?!).
Er is de bibliotheek-app, maar daarbij doen alleen de Brabantse bibliotheken mee.
Ook is er de app van de boekensalon, waarbij je een boek kunt opzoeken en een bibliotheek. Je kunt het boek waarderen, favoriet maken of delen. Helaas is er geen koppeling vanuit je opgezochte boek naar de catalogus van je bibliotheek. Je kunt niet zien of het boek aanwezig is of het reserveren of het direct op je telefoon lezen.
Als ik in de app zoek op bibliotheken in Ede, krijg ik alleen Cultura, de hoofdvestiging. Teleurstellend, toch?

Voor de iPhone is er ook nog biebapp, maar die is dus (nog) niet voor mijn android-toestel geschikt.
Ook zijn er diverse apps waarmee je zelf bibliotheekje kunt spelen (bookcatalogue, biblioDroid, MyBookDroid). Daar heb ik zelf niet zoveel behoefte aan in mijn vrije tijd (en heb ze dus ook niet getest), maar goed, ik noem 't maar even voor de liefhebbers.

Verder heb ik nog niks interessants kunnen vinden.
Mocht je nog tips hebben, dan hoor ik het graag.
scan deze qr code met je mobieltje en waar kom je uit? juist 'm, geinig hoor!
(ik heb 'm gemaakt met qr generator)
Ik denk zelf dat er wel leners blij worden van een landelijke app zoals de eerdergenoemde bibliotheek-app van de brabanders. En het zou helemaal leuk zijn als je de boeken direct kunt lezen op je telefoon of tablet. Maar zover is het voorlopig nog (lang) niet.

zaterdag 9 april 2011

Virtual Choir

Op My Modern Metropolis kwam ik dit tegen, een TED-filmpje waarin de componist Eric Whitacre uitleg geeft over het ontstaan van een wereldwijd virtueel koor, bijzonder!



En dit is het uiteindelijke resultaat: 

vrijdag 18 maart 2011

Hier worden we blij van (4)

Ik had een enorm lange blogpost klaar staan over onzekerheid en over bibliotheekmensen die geen geld over hebben voor digitalisering.

Leven die mensen in een ander tijdperk dan ik of zo??
Het is 2011, de Middeleeuwen, Renaissance, de Industriele revolutie etc. dat is achter ons.
Het Digitale tijdperk is toch al een aantal jaren bezig, toch? Het zal jullie niet verbazen dat ik het van harte eens ben met o.a. Frank Huysmans. (Lees zelf de discussie + reacties maar en vorm je eigen mening.)

Maar goed, die blogpost, die ga ik dus toch maar niet posten. Want ik word er eigenlijk helemaal niet vrolijk van...

Nee, lieve mensen, waar we massaal wel heel blij van worden is natuurlijk: de lente!
Wat heerlijk is het weer om naar buiten te gaan. De kinderen spelen weer buiten met hun vriendjes die ze in de winter amper zagen. De zon schijnt voorzichtig door de bomen. De mezen checken het nestkastje uit in de tuin.
De verse lentegeur, de kleuren die de natuur weer brengt.
Na het winterse dood en verderf wordt de natuur weer opnieuw geboren.
Geniet er van!


een voorzichtig zonnetje
zie je die gele waas in het midden ?
daar komen ze weer, de krokussen op landgoed Kernhem!



en binnen is het ook een beetje lente met gekochte bloemen 
Geniet er van!

vrijdag 11 maart 2011

Veranderingen in de bieb


Maandagavond kwam ik in de bibliotheek en struikelde zowat over een tafel met nieuwe boeken die ineens bovenaan de trap stond.
"Zo, dat valt op" zei ik meteen. Dat bleek ook de bedoeling.

Ik begreep van mijn collega's dat er een mevrouw was geweest die van alles gedaan heeft voor de bibliotheek in o.a. Almere en Amsterdam.
"A-locatie" en "boeken op kleur", dat soort termen vielen er. Mijn collega wist verder ook niet goed wat de bedoeling hier nou allemaal van was.

Hier moest ik het mijne van weten!

Ik houd me nl. sinds kort bezig met de presentatie-tafels in de bibliotheek.
En voor mijn gevoel was ik lekker bezig.
Ik had inmiddels wat contacten gelegd met mensen van andere afdelingen zodat we wat meer kunnen gaan samenwerken. Ik had al wat tafels gemaakt met H. van muziek om naast onze boekencollectie ook zijn cd's te promoten.
Maar nu werd ik toch onzeker, want misschien moest het wel helemaal anders????

Woensdag ging ik daarom samen met H. van muziek naar J. van het managementteam.
En gelukkig, er blijkt een plan aan ten grondslag te liggen.
De mevrouw komt nog vaker, en het plan wordt nog gepresenteerd.
(Communicatie mensen!! en transparantie graag, want anders weet niemand wat er eigenlijk gebeurd. Maar goed, ook daar wordt aan gewerkt....)

Het idee is om de inrichting van de bibliotheek aan te gaan pakken om zo meer uitleningen te krijgen. Ook is men druk bezig met vernieuwing van de website (hoera!).
Het blijkt dat door verandering van inrichting er meer uitleningen plaats vinden.
Nou, dat is goed nieuws lijkt me in tijden van bezuinigingen en dalende leners-aantallen.

Ik ben ook benieuwd wat de collega's er van vinden. Er zitten immers voor- en nadelen aan het werken met een winkel-concept, zo blijkt o.a. uit een discussie op bibliotheek 2.0.

Een tijdje geleden zijn we in Almere wezen kijken en zagen daar een aantal goede ideeën.
Een aantal ideeën hebben we inmiddels al ingevoerd: we hebben een kast waar mensen zelf hun reservering kunnen pakken. En we zetten boeken met dezelfde titel en van dezelfde schrijver zoveel mogelijk bij elkaar. Simpel idee, het kost niets maar staat wel veel mooier.
En zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken die de presentatie en uitleencijfers ten goede gaan komen.
Je kunt natuurlijk nog veel verder gaan met verandering in het bibliotheekwerk (link: weer eens interessant leesvoer via Edwin) maar we beginnen eerst maar eens hiermee.

En dan nog wat anders:
Ik ga naast het werk wat ik nu doe ook Inlichtingen doen.
Ik word vanaf vanmiddag ingewerkt en na de zomervakantie ga ik twee modules volgen: deze en deze.
Ik heb nu 0,0 bibliotheekopleiding en heb er ontzettend veel zin in om de modules te gaan doen.
Gelukkig start ik nu nog niet direct, maar na de zomervakantie als onze jongste ook naar de basisschool gaat.
Het lijkt me heel leuk om andere collega's uit het land te ontmoeten.
Mijn werk wordt steeds veelzijdiger, ik heb er zin in!

zaterdag 26 februari 2011

Stockholm

We zijn net terug van een paar dagen Stockholm. Het was heerlijk. We waren met z'n tweeën, zonder de kinderen, dus heel relaxed.

Ik heb ook nog 's voor het eerst van mijn leven gevlogen! Ik vond het (gelukkig) totaal niet eng, wel intrigerend om alles vanuit de lucht te zien.
We vlogen met Ryanair wat betekent dat je vrijwel altijd op rare tijden vliegt (tenminste, dat vertelde een Deense Japanner in het hostel). En je komt aan ergens ver buiten je plaats van bestemming, ook al heet het vliegveld: Stockholm Skavsta. 
We moesten dus nog anderhalf uur met een toeringbus. Maar ook dat bleek goed te doen. De bus stond al klaar toen we uit het vliegveld kwamen.
Ryanair is trouwens spotgoedkoop, dus namen we de (ook goedkope) busreis graag voor lief. 
We konden bovendien alles van te voren online regelen en betalen (vliegtuig, inchecken, busreis, hotel), heel handig!


We hadden een prima kamer (wel basic) in een bijna nieuw hostel 'Old Town Lodge' in een pand uit 1600: we hadden een gedeelde douche/toilet maar heel schoon allemaal, een gezellige loungehoek en een gezamelijke keuken (net als op Zweedse campings) én gratis wifi.
Het hostel werd bevolkt door mensen uit de hele wereld en van alle leeftijden, de sfeer was heel gemoedelijk.
(Mocht je het overwegen: wel een (iets duurdere) kamer met raam nemen, anders slaap je in de kelder, en dat is nogal gehorig begrepen we).

onze kamer
in dit mooie oude straatje ligt het hostel
Het hostel ligt op een werkelijk perfecte locatie midden in het oude gedeelte van Stockholm, Gamla Stan, waardoor alles goed aan te lopen was.
De eerste ochtend zijn we door Gamla Stan gelopen. Gamla Stan is een mooi oud centrum met rustieke straatjes en gezellige winkeltjes (we zagen ook een winkel met levensgrote handgemaakte trollen en kabouters, beetje eng...).
Ook het koninklijk paleis is er te vinden.

Tussen de middag aten we in een café dat er uitzag als een ouderwetse huiskamer (dit hebben we al vaker gezien in Zweden). Het zat stampvol met Zweden van alle leeftijden, zakenmensen maar ook scholieren, een hele bonte mix.
Daarna zijn we door het centrum (Östermalm) met chique winkels (veel designmeubels), een overdekte markthal en City (een soort Kalverstraat, met NK, de Zweedse Bijenkorf) gelopen.

We zijn vaak een winkel ingedoken want het was erg koud buiten (Michel besloot toch maar een muts en sjaal te kopen, want die had hij niet meegenomen).
We zagen mensen met de meest vreemdsoortige (bont)mutsen en -jassen. Als het koud is, maakt het niet meer uit wat er in de mode is, als het maar warm is!

Stockholm 
met het pontje door het ijs breken (herrie!)
sneeuw 
De tweede dag hebben we besteed aan museabezoek. Stockholm bestaat uit veel water en eilandjes, waardoor het handig is om soms met een pontje te gaan. En dat hebben we dan ook gedaan. Het ijs kraakte aan alle kanten!

We zijn naar Nordiska Museet en Moderna Museet geweest. In hetzelfde gebouw zat ook nog Arkitekturmuseet, wat gratis was, maar dat viel een beetje tegen. 
In Nordiska Museet deden we een audiotour, wat veel leuke extra informatie gaf. In dit museum wordt uitleg gegeven over de Zweedse tradities en cultuur (o.a. interieurs, mode, feestdagen, ambacht e.d.). Het ligt vlakbij het openluchtmuseum Skansen, maar daar was het nu echt te koud voor (die bewaren we dus nog).
In Moderna Museet is veel moderne kunst te zien, m.n. veel fotografie, maar ook werken van o.a. Dali, Magritte en Andy Warhol. Ook een heel leuk museum. 
's Avonds zijn we nog uit eten geweest en de volgende dag vlogen we al weer terug naar huis.

Het was wel koud, erg koud. Volgens de eigenaresse van het hostel was het die dag 's ochtends 23 graden onder nul, en overdag -15.
Zelfs voor de Zweden was dit wel erg koud. En ze waren het helemaal zat, die kou. Maar het zonnetje scheen en het was helder weer. De lucht is een stuk droger en dat maakt de kou wel anders dan hier in Nederland.

Nog een aanrader: We hebben lekker geluncht. In Zweden is het gebruikelijk Dagens rätt te nemen, één van de dagschotels met drinken, brood, en warm eten. Voor 7-10 euro heb je een complete maaltijd, en zit je midden tussen de locale Zweden lekker te eten.

En: De Zweden zijn zulke aardige mensen. Als je ergens van het uitzicht staat te genieten, zegt een Zweed gerust: "Mooi he?" En veel Zweden maken spontaan een praatje met je (in het Zweeds of Engels). Zoveel relaxter dan in Nederland....Dit blijft bijzonder. We komen zeker nog eens terug!

Dagens rätt dag 2 in Blå Porten (ook heerlijk gebak!): vissoep met brood en drinken
kunst kijken in Moderna museet


en weer terug naar huis

vrijdag 18 februari 2011

tijd voor iets anders

http://www.madprime.org/articles/tag/art

Ik twijfel of ik 't ga installeren, maar soms heb ik het wel nodig. Ik heb het over Chrome Nanny
Want zoals iedereen wel door heeft, is internet een soort zwart gat waar je kostbare tijd vanzelf in verdwijnt.
Dagen en nachten kun je bezig zijn met, ja met wat eigenlijk? Met het checken van allerlei sites.

Iemand op ravelry noemde het een 'cycle'. En dat is het. Een rondje wat je steeds weer loopt, kijken of er al weer wat nieuws is. En er is altijd wel wat nieuws, dat is het erge.
Ik heb ook zo'n rondje. En vooral als ik moe ben, kom ik er niet meer uit.
Het scheelt dat ik nu een smartphone heb, zodat ik niet per se achter de computer hoef te gaan zitten. Want als ik er eenmaal zit, ga ik m'n rondje weer in en voor je het weet is het al weer heel erg laat.

Dat ik tegenwoordig een rondje heb, heeft te maken met de sociale media-sites. Ik vind het heel erg leuk aan de ene kant, want ik ben heel snel op de hoogte van van alles en nog wat. En dat vind ik een dusdanig voordeel dat ik alles regelmatig check.
Maar één van de nadelen is, dat je al gauw (en ik denk velen met mij) in je rondje blijft hangen en niet meer kijkt wat er buiten je rondje voor moois te ontdekken is op het internet.

Want zo fantastisch is Facebook eerlijk gezegd niet. Het concept is leuk en wat natuurlijk handig is, is dat er heel veel mensen op zitten.
Maar ik vind persoonlijk dat de vormgeving en de usability stukken beter kan. En dan heb ik het nog niet eens over instellingen die het Facebookteam zomaar zonder bericht wijzigt. Ik vertrouw die gasten eerlijk gezegd niet.
Onze privacy wordt op het spel gezet zodat er veel geld verdient kan worden over onze rug.
Maar goed, omdat wij zulke makke schapen zijn, lopen we braaf met z'n allen binnen Facebook rond. En natuurlijk is het handig en leuk. En daarom blijf ik er ook nog. Maar ik baal wel steeds als er iets gebeurd wat ik helemaal niet wil.

Nou ja goed, misschien moet ik die Nanny eens proberen (alhoewel het wel een beetje betuttelend is).
En als ik heel rigoreus wil gaan doen, gebruik ik de web 2.0 suicide machine....

dinsdag 15 februari 2011

spinnen

spinnewiel


Daarnet was ik bij de nieuwe kringloopwinkel in Ede 'Restore'.
De vorige winkel was achterlijk duur en het rook er vies. De laatste tijd kwam ik er dus niet meer.

Maar ja, nu heeft onze krantenbak het begeven en ik dacht: kom laat ik 't nog eens een kans geven. Want op zich ben ik voor groen, recyclen en tegen overconsumptie: heel kringloopwinkel-vriendelijk-gezind dus eigenlijk.

De nieuwe winkel zit op een andere plek, is nog wel het zelfde ingedeeld en ruikt nog steeds het zelfde (helaas) maar de prijzen, die zijn stukken lager (hoera!!).

Ik struinde door de winkel op zoek naar een krantenbak (niet gevonden) en daar stond 'ie, verscholen achter een kast: een spinnewiel.
Ja!, dacht ik, die is voor mij! Maar direct daarna dacht ik: wacht even, eerst 's kijken wat het mag kosten. Maar dat bleek reuze mee te vallen: 14,50 euro, daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Wat het voor merk is: geen flauw idee. Ik heb inmiddels de vraag met foto gepost op Ravelry in de hoop dat iemand 'm herkend (en hoop stiekem dat het een echt merk is, maar dat zal wel niet).
En nu ga ik me maar eens verdiepen in het hele spingebeuren. 't Schijnt niet makkelijk te zijn.

We hebben in de bieb welgeteld 1 boek uit 1980 over spinnen. Dit blijkt na een beetje speuren op Ravelry wel de Nederlandstalige 'spinbijbel' te zijn en zo wie zo is dit één van de drie (!) Nederlandstalige boeken die er zijn. Boeken die allemaal stammen uit de jaren '70 en '80.
Ongelooflijk toch? (engelstalig zijn er trouwens wel nieuwere boeken over dit onderwerp uitgekomen, maar blijkbaar durft geen enkele uitgever het aan, ofzo)

en nee, handwerken is niet alleen voor bejaarden!


update: inmiddels weet ik dat ik een goed beginners wiel heb gekocht: een 'schippertje'. Er ontbreken helaas wel twee spoelen. Maar volgens de kenners is dat niet erg, maar vooral een beetje onhandig/meer werk. Morgen nog maar even langs bij Restore om te zien of ze die dingen nog ergens hebben liggen. 

zaterdag 12 februari 2011

Agnes Obel



Ik draai de laatste tijd wel heel regelmatig deze plaat: Philharmonics van Agnes Obel.

Ik heb haar bij toeval ontdekt op één van mijn regelmatige cruise-tochtjes door Spotify (héérlijk om van de ene naar de andere artiest te skippen via 'related artists'). 
Maar je kunt haar liedje 'Just so' ook kennen van de reclame.

Het blijkt na een secondje googlen dat ze zojuist een bijzonder goed concert heeft gegeven in Amsterdam (ja, weer gemist dus). En dat bijzondere kan ik me goed voorstellen, de hele cd is prachtig namelijk. 
Heel erg de moeite waard om eens helemaal te luisteren op een druilerige zondagmiddag ofzo. 

woensdag 5 januari 2011

Mijn 'nalle'*


Dit jaar begon goed voor mij! Ik was op 3 januari jarig en kreeg op 1 januari alvast mijn kadootje: een Samsung galaxy S, prachtig wit, met een bijpassend wit hoesje (ja, ik heb een hele lieve man).
Ik heb de afgelopen dagen mijn eerste stappen gezet in de wereld van het mobiele internet. En ik vind het helemaal fantastisch.

Ongelooflijk hoe hard het gaat met de ontwikkelingen: 15 jaar geleden begonnen we met een piep-knars-kraak-inbelverbinding. De hele wereld was ineens beschikbaar.
Een paar jaar later kregen we internet via de kabel: de wereld beschikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
En nu ligt de hele wereld open, 24x7, overal waar ik maar wil. Fantastisch!

Mijn mobieltje herbergt een schatkamer aan mogelijkheden: ik heb vanaf nu altijd mijn telefoon, internet, camera, videocamera, e-reader, radio, navigatiesysteem, agenda, notitieblokje etc. bij me. Superhandig vind ik het.
Ik ben alles nog aan het ontdekken, maar ben diep onder de indruk van alle mogelijkheden.

Als ik mijn androidmobieltje vergelijk met die van mijn man (iPhone 4 van Apple), zie ik veel dezelfde mogelijkheden. Zo op het eerste gezicht lijkt het veel op elkaar.
Mijn mobieltje heeft ook nog iets wat de iPhone niet heeft, nl. swype, waardoor ik erg snel kan typen (dat is even wennen, maar ik vind het erg handig nu).

Ik ben blij!
Binnenkort zal ik me eens gaan verdiepen in mobiel internet en de bibliotheek (zijn er al handige apps?), ik hou jullie op de hoogte.

Rest mij nog om jullie allemaal een heel blij en gelukkig nieuwjaar te wensen (want het is nu nog de 1e week van januari en dan mag het nog hè?!)

*"Nalle" betekent "mobieltje" in het Zweeds. Het is een liefkozend bedoeld woord, omdat je als het ware knuffelt met je mobiel, en het een geliefd ding is. Nalle björn = knuffelbeer.