vrijdag 29 juli 2011

Overleven

Deze week las ik de blog van Joost Heessels. Hij heeft begin juli een blogkermis georganiseerd met als thema: de bibliotheek in 2021. Op dat moment was ik op vakantie en ik heb dan ook niet meegedaan. Maar het zette me deze week wel aan het denken.
Want: bestaat de bibliotheek in 2021 nog wel? Volgens de voorspellingen op de Extincion Timeline houdt de bibliotheek in 2018 op te bestaan. Of dit echt gebeurd? Het zou kunnen.

Ook zag ik deze week een piepklein stukje van de serie alone in the wild. Een serie over ene Ed Wardle, een man die drie maanden in zijn eentje in Yukon Canada op survival gaat  (o.a. hier kun je een aflevering terugzien van deze intrigerende serie).
In de aflevering die ik zag, zag ik een verwilderde blik in de ogen van Ed. Pure angst. Als de dood dat hij aangevallen zou worden door een beer. Ed zag overal beren.
Hij had een verhaal gehoord waarbij een kampeerder meegenomen was door een beer, doordat hij in zijn slaapzak lag. De beer sleepte de slaapzak mee en de kampeerder kon niet uit de slaapzak komen. De kampeerder werd gered door zijn mede-reisgenoot die de beer neerschoot. Maar Ed is alleen...

Ed slaapt nog nauwelijks en is alleen met zijn eigen gekmakende gedachten.
Dit heb ik eerder zien gebeuren in de film Into the Wild (waargebeurd verhaal) en bij een aflevering van BNN waarbij Dennis Storm alleen de wildernis ingaat. Ik ga de serie "alone in the wild" zeker nog eens helemaal bekijken. Ontzettend intrigerend.


Mensen hebben elkaar nodig om te overleven. In je eentje red je het niet. Je kunt jezelf helemaal gek maken met je eigen gedachten.
Je hebt goede informatie en een klankbord in je leven nodig, je moet van gedachten kunnen wisselen met iemand anders die er verstand van heeft.
En verhalen worden ook al sinds mensenheugenis aan elkaar verteld. En dit zal altijd blijven bestaan. Verhalen zijn waardevol, ze kunnen je meenemen naar een andere wereld maar vooral ook: je aan het denken zetten.
Ik vind zelf de bijbel er wel een mooi voorbeeld van. De verhalen zijn al eeuwen oud en al honderden keren verteld maar ze blijven waardevol voor veel mensen. Verhalen geven wijsheid en inzicht.

Daar kunnen we als bibliotheek iets mee. Het winkeltje spelen met boeken uitlenen kun je voorlopig nog wel even blijven doen, want het is best sympathiek, net als de witte fietsen op de Hoge Veluwe.
Maar om daar alleen voor te gaan, dat lijkt me zeker niet voldoende. Want om boeken uitlenen, daar gaat het niet om. Het gaat wel om delen van kennis en expertise. En om verhalen.

2 opmerkingen:

  1. Het is al te laat om diep in te gaan op je prikkelende verhaal, zowel negatief als positief.
    Maar ik moest meteen denken aan de laatste post van 'Ten Aanval' een bibliothecaris die zich strijdbaar opstelt en die mij vaak inspireert.
    http://tenaanval.wordpress.com/
    Lees haar twee laatste berichten eens; ze sluiten goed aan bij jouw bericht. (Ik weet niet hoe ik direct moet linken in een reactie, dus sorry voor de extra moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor de leestip! Ik ga ze binnenkort bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen