zaterdag 26 oktober 2013

Uit de bieb (4)


Na wekenlang besluiteloos rondklikken op internet, uren turen naar filmpjes in gebrekkig Engels op You Tube, en nachtenlang lezen op het forum van tweakers, heb ik er één besteld. 
Het was nodig, want de oude is echt aan z'n eind. Maar ik wilde geen honderden euro's uitgeven en het moest wel een goeie worden.
Ik heb al vaker wat besteld in China, maar ik bleef altijd onder €22,- (want dan hoef je geen invoerrechten te betalen). En dat ging steeds goed.
 De telefoons in Nederland vond ik gewoon te duur of ik was niet tevreden over de specificaties.
Ik heb het dus toch maar gedaan en me van te voren héél erg (lees: obsessief) verdiept in de materie.
En nu maar afwachten, ik vind het wel heel erg spannend, 't is toch best een bedrag....(Hopelijk krijg ik geen Chinese baksteen, doet'ie het gewoon goed, staat 'ie niet vol Chinese bloatware, raakt hij niet kwijt in het transport etc. Ik heb er wel een beetje buikpijn van...maar het komt vast goed.. hopelijk.).

Ondertussen heb ik nu dus gelukkig weer tijd voor biebboeken!
En wát voor een boeken. Een poosje geleden heb ik op een avond nogal wat lopen te reserveren en nu stromen de boeken binnen. En dat is niet handig, omdat ze nu dus allemaal tegelijk komen...


Op dit moment lees ik de nieuwe van Donna Tartt: het Puttertje.
Ik vind 'm erg goed, maar ik kan me voorstellen dat anderen hem langdradig vinden. Dat is 'ie ook wel, maar ik vind dat ze mooi schrijft.
Ze schrijft kleine schilderijtjes: Je ziet de mensen en ruimtes voor je, er hangt een soort magische sfeer in het boek. Ik vind het mooi.
Het is wel mega-dik (925 blz), da's nogal een nadeel. En ik ben nog niet eens halverwege. Dus ik hoop dat ik 'm uitkrijg (ik doe mijn best).

Want ik had dus nog veel meer gereserveerd en daar ga ik voorlopig niet aan toe komen ben ik bang. Maar ik ga ze hier toch bespreken. Speciaal voor jullie.

De volgende twee: Helemaal Vrij! en Waanzinnige Plannen! Twee boeken met een uitroepteken.
Ik ben dol op dit soort boeken (en hou ook erg van dit soort tv-programma's.)

Marcel van Driel met z´n boeken
Helemaal Vrij! gaat erover dat doorwerken tot je 67ste helemaal niet nodig is. Het is een boek voor 45+ers, waarom weet ik ook niet.
Ik ben nog geen 45+ maar het lijkt me toch interessant om te lezen.
Waanzinnige plannen! heb ik geleend omdat ik een lezing van de schrijver Marcel van Driel (ook bekend als kinderboekenschrijver) heb bijgewoond over hetzelfde onderwerp. Ik vond het heel inspirerend.
Wat leuk is aan het boek is dat er allerlei praktijkvoorbeelden in staan. Je krijgt zin om ook een waanzinnig plan! uit te gaan voeren.
Er hoort ook nog een website bij het boek. De website wordt in de loop van de tijd nog verder uitgebreid. Het doet een beetje denken aan Kickstarter.com.
Wat ik mooi vind aan beide boeken is dat er mensen zijn die niet alleen dromen, maar er ook voor gaan! Met een uitroepteken!


Ook heb ik "Een man die Ove heet" gereserveerd, geschreven door Fredrik Backman een Zweedse schrijver/blogger.
Er staat een sticker op met de aanlokkelijke woorden: "Voor de lezers van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween."
Nu heb ik dat boek over die 100-jarige nog steeds niet gelezen. Het staat al jaren in mijn kast, en ik kom er maar niet aan toe op de een of andere manier. Ik hoor wel steeds van leners dat het een geweldig boek is..
En dit schijnt dus ook zo'n boek te zijn. Wie weet kom ik er nog eens aan toe (maar dat zal wel niet).


Om maar in het door mij geliefde Scandinavië te blijven heb ik het boek "Noors breien met Arne & Carlos" meegenomen vandaag. (Je weet wel, Arne & Carlos).
Arne & Carlos reizen momenteel heel de wereld over en zijn nu even in Nederland (dus als je ze live wil zien, is dit je kans!).
Het is weer een mooi boek. Mooie foto's en de patronen zien er goed en niet heel moeilijk uit, maar met een mooi resultaat. Wat ook leuk is, is dat ze variëren in patronen, het zijn niet alleen truien (ook voor de hond), maar er staat bijv. ook een gebreide muismat in (best wel een origineel idee).
Dit boek spreekt me meer aan dan het 'poppenbreienboek'.
Of het boek iets te maken heeft met het wereldrecord breien op de Noorse televisie weet ik niet (een hele avond brei-tv, heerlijk!).


"Tussendagen" van Andrew Porter lijkt me ook een intrigerend boek.  Het is geen luchtig of makkelijk boek, maar wel vol psychologische ellende (tenminste, dat denk ik, want ik heb er nog geen letter in gelezen). En hij krijgt lovende recensies op Goodreads.


En dan deze: "De fantastische Vliegende boeken van Marius Mindermeer "door William Joyce. Een sprookjesachtig prentenboek over boeken. En het is een oscarwinnende korte animatiefilm. Ik stoorde me in het boekje een beetje aan de ouwbollige taal (misschien gewoon slecht vertaald). Het filmpje is mooier.


En tot slot nog: 'Slaap lekker' van David K. Randall.
Wist je dat men in de Middeleeuwen twee keer sliep per nacht? Ik niet.
Doordat de schrijver zelf slaapproblemen heeft, is hij op onderzoek gegaan en kwam allerlei interessants tegen over slapen. Het is geen adviezenboek met tien eenvoudige stappen, maar het is wel boeiend om te lezen. Het leest lekker weg en het is een allerminst slaapverwekkend boek.

O ja, ik had heel graag willen schrijven over het boek 'Jongens zijn 't' . Er is nl. pas een documentaire op tv geweest over het zelfde onderwerp. En bij mijn Facebook-vrienden merkte ik dat het onderwerp heel erg leeft.
Er is een paar jaar geleden ook een interessante serie op de BBC geweest over het zelfde onderwerp waarbij een jonge dirigent probeerde om jongens op een jongensmanier les te geven. Die serie heb ik destijds gezien, en zijn aanpak werkte in veel gevallen (helaas kun je de serie nu niet meer bekijken).
Helaas, helaas, was het populaire boek ook gereserveerd door anderen en heb ik het weer moeten terugbrengen (dat wordt opnieuw reserveren, als ik 'het Puttertje' uit heb). Ik heb een klein stukje gelezen en het boek is heel goed leesbaar en zeer de moeite waard.

vrijdag 30 augustus 2013

Vakantie

We waren laat dit jaar. Pas de laatste 3 weken van augustus hadden we vakantie.
Dat leek ons wel handig, want dan was het misschien wel niet meer zo druk. Zeker omdat we nooit wat boeken...
Met nieuwe tent en een door het hele gezin samengesteld "vakantiebandje" op de autospeakers gingen we vol goede moed op pad naar het Zuiden.

Helaas bleek de week van Maria Hemelvaart een populaire vakantieweek voor de Fransen. En daardoor was 'onze' municipal met 500+ plekken, waar we al 4x eerder waren geweest in de loop der jaren, Complet.

Ik was eventjes nogal ontzet en lichtelijk in paniek, maar gelukkig bleek er nog een andere camping in de buurt met wel een plek voor ons.


En wàt voor een plek! Hartstikke groot, in een mooi bos, op een camping met pingpong/jeudeboulebaan/trampoline/sportveldje/en een bibliotheekje. 
De oudste liep even te mokken, omdat er geen zwembad was, maar na een half dagje was hij helemaal bijgedraaid. 

De nieuwe tent was gelukkig snel opgezet. 
En vervolgens gingen we elke dag naar één van de mooiste stranden van Europa. Helder water, superhoge golven, relaxte sfeer en een mooi schoon strand met niet te veel mensen (tip : wij gaan naar het onbewaakte nudistenstrand waar het stukken rustiger is dan op het bewaakte strand en waar je ook terecht kunt mét badkleding)
En 's avonds terug om te vliegeren. Fijn om er weer terug te zijn.






Na zo'n dag of tien gingen we verder, naar de Dordogne. 
We kwamen terecht op camping Bel Ombrage in st Cybranet. Een mooie charme-camping met hoge bomen, een goed zwembad (belangrijk voor onze waterpolo/zwemfanaten) én een klein riviertje. Helaas waren de plekken aan het riviertje al bezet, daarvoor moet je echt van te voren boeken (misschien doen we dat ooit). 




Het stikt er van de kastelen en oude (nogal toeristische) dorpjes. Wij gingen naar het kasteel in Castelnaud, vlakbij de camping, het plaatsje Domme en de stad Sarlat. 
Er werd gekanood over de Dordogne, veel gebbq't, gezwommen, gelezen en gespeeld. 




We hadden dit jaar bedacht dat we geen mobieltjes o.i.d. zouden gebruiken op vakantie en dat ging gewoon hartstikke goed (ok.... tijdens een regenachtige dag op de laatste camping zijn we toch overstag gegaan, zeker toen we gratuit wifi op onze plek bleken te hebben....maar toch vind ik het knap van ons en de kinderen).

Dit jaar gingen de oudste twee voor het eerst samen in een tent en dat ging ook heel goed. Onze nieuwe tent beviel ook uitstekend gelukkig. 
Een heel geslaagde vakantie!

En nu is het wel weer fijn om terug te zijn, in ons eigen huis, met eigen bed en eigen douche zonder indrukknop. Helaas ook met een enorme berg wasgoed...

  Volgende week ga ik weer aan het werk in een compleet veranderde bieb. 
Mijn dochter is vanmiddag al wezen kijken met een vriendinnetje en ze geeft de nieuwe bieb een 9,5!
Ik ben heel benieuwd!

donderdag 30 mei 2013

Uit de bieb (3)

Niet alles staat op de foto, want sommige dingen zijn net weer ingeleverd,
maar dat mag de pret niet drukken toch??
Ik kreeg van diverse mensen enthousiaste reacties op mijn vorige 'uit de bieb' van alweer een tijd terug. (Wat gaat de tijd toch snel, zucht).
En nu is het dus weer tijd voor een nieuwe 'Uit de bieb' en heb ik speciaal voor jullie weer mijn best gedaan om jullie digitaal mee te laten genieten van mijn enorme stapel. Enjoy!

Ook deze week heb ik weer eens een filmpje meegenomen, dit keer viel de keuze op Anna Karenina. Nog niet zolang uit, romantisch, een episch liefdesverhaal.
Tja, wat zal ik er van zeggen. Ik was niet wild enthousiast eigenlijk. 
Anna Karenina is getrouwd maar wordt verliefd op graaf Vronski waarmee ze een relatie begint. Dit alles heeft uiteraard grote gevolgen voor haar leven. Het speelt zich af in Rusland in de 19e eeuw. 
De film is mooi gemaakt en goed geacteerd, maar wel een beetje apart vormgegeven (vooral in het begin), als een soort theaterstuk.
 Er zaten nogal eens verwijzingen en details in die ik niet helemaal kon vatten. Maar ja, dat zal wel komen omdat ik het boek niet heb gelezen.

Het ding en ik
Ik werd heel erg enthousiast toen ik 'Het ding en ik" in handen kreeg. 
Het is een boek van Shaun Tan die ook een prachtig stripboek heeft gemaakt over emigratie: De aankomst. Echt prachtig! (En te leen op onze volwassenafdeling bij de volwassen-stripboeken). 
'Het ding en ik' is gerubriceerd als Prentenboek voor kleuters. Dat kan, het is geen moeilijk verhaal ofzo, maar het is wel een beetje jammer, want het komt daar niet helemaal tot zijn recht vind ik. 
Ook dit is weer zo'n mooi vormgegeven boek, zo'n boek wat ik graag zou willen hebben. Prachtig getekend en het is een mooi verhaaltje, wat me ook nog raakt. 
Het boek is verfilmd en bekroond met een oscar. En dat verbaast me dus niet. 
Aanvulling van mijn man: "prachtig boek, het is kunst en filosofisch, geen kinderboek".

Kapitaal 
Kapitaal van John Lanchester: Hier ben ik nog niet in begonnen en het is nogal een dikke pil. Maar het lijkt me toch wel wat. 
Op de voorkant staat namelijk: 'Een intelligent en vermakelijk verslag van onze groezelige, onzekere, gefragmenteerde samenleving die religie bijna heeft vervangen door winkelen. Lees dit boek. The Guardian'. 
Boeken over onze veranderende samenleving spreken me wel aan. Ik ben dus wel benieuwd. Ik hoop alleen wel dat het een beetje vlot leest, want anders hou ik dit niet 511 blz. vol. 
Alvast een stukje lezen? Dat kan ! 
 
Agent en Boef
ons boefje








Het is 'bedtijd voor Boef' van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Een nieuwe Agent en Boef en ook nog eens met flapjes, die moest natuurlijk mee naar huis voor onze eigen 'boef'.
Wat een leuk boekje weer. Ik vind het zelf heel goed getekend. De uitdrukking in de gezichten is heel goed gedaan en er zitten allerlei kleine leuke details in de tekeningen. Het verhaaltje is weer heerlijk stout van Boef. Echt genieten weer, zoals alle Agent en Boef boekjes. Hij is hier thuis op verzoek al voor de tweede keer voorgelezen.

en weer hobbyboeken
En natuurlijk gingen er weer een stapeltje hobbyboeken mee, dit keer van de jeugdafdeling, te beginnen met : 'Steek voor steek' van Jane Bull. Hier werd mijn bijna 11 jarige dochter enthousiast van. Terwijl ze niet echt van handwerken houdt (tot nu toe dan, onbegrijpelijk, dat komt nog wel). 
Ze zag een cupcake-tas en nog veel meer leuks.
 De projectjes zien er goed uit, en zijn niet heel moeilijk of ingewikkeld en het boek is mooi vormgegeven met veel foto's. Ik vind het een erg leuk handwerkboek voor kinderen. Ik werd er ook enthousiast van!
Het volgende boek: 
'Knutselideeën het hele jaar rond voor en met kinderen' van Laura Holdack en Elfrun Otterbach. Het begint met allerlei paasknutsels, da's een beetje jammer, want het is lang niet altijd Pasen natuurlijk en om daar dan mee te beginnen vind ik niet zo'n goeie 'binnenkomer'.
 Het boekje ziet er mooi uit, maar ik vind de beschrijvingen nogal summier en niet echt op kinderen gericht. Er zit weinig enthousiasme in de teksten. En de projecten vind ik ook niet erg vernieuwend. Geen aanrader wat mij betreft.
En dan nog een tekenboek: 'Tekenlab' van Carla Sonheim. In dit boek staan 52 creatieve oefeningen. Er staan tekenopdrachten in en ideeën om inspiratie op te doen. Ook wordt er aandacht besteed aan verschillende kunstenaars. Leuk als je (weer) wilt schilderen en tekenen. Of als je weinig inspiratie hebt. 
 Ik vind dit niet per se een kinderboek, het is voor volwassenen ook interessant. Het lijkt mij in ieder geval wel wat om een aantal oefeningen uit het boek te gaan doen, als ik een keertje tijd heb...


Het is bijna juni, de maand van het spannende boek dus tot slot nog een thriller: 'Schreeuw onder water' van Jeanette Øbro en Ole Tornbjerg. 
Hier ben ik net in begonnen. Dit kan wel wat worden. Het is het eerste deel uit een nieuwe serie over Katrine Wraa, een Deense psychologe en profiler en het debuut van dit Deense schrijversduo. 

Ik heb trouwens net een ander spannend boek uit: Duivelskus van Unni Lindell. Een boek wat ik bijna had weggelegd halverwege, omdat het nogal traag is en daardoor niet zo spannend, zeker halverwege. Het is vooral een psychologisch boek. De vermoorde vrouw is verre van sympathiek, en je wordt door de schrijfster nogal eens heel bewust op het verkeerde been gezet. Dat vond ik overigens een beetje irritant omdat dat iets te vaak gebeurd in het boek. Aan het einde werd het gelukkig toch nog behoorlijk spannend. 

Ik hoop dat jullie ook weer snel een stapel boeken scoren in de bieb, alvast veel lees- en uitzoekplezier!

maandag 15 april 2013

Uit de bieb (2)

Een verse stapel boeken en tijdschriften. Er kwam weer veel moois voorbij, mijn biebpasje staat inmiddels bomvol.

Ik heb weer eens geprobeerd of het inmiddels mogelijk is om te linken naar de boeken in de webcatalogus van onze bieb. Maar helaas. Er lijkt geen enkele mogelijkheid te zijn... (als iemand een idee heeft hoe het wel kan, dan hoor ik dat graag!). Jammer...(ik kan wel linken naar bol of de bruna, maar dat doe ik maar niet).
Daarom nu: de boeken:

Hoe overleef ik een crisis? : hoe word je zelfredzaam bij rampen? van Dick Berts
Crisis, wat een kleine lettertjes. Ik heb gelukkig (nou ja, ik probeer er gelukkig mee te zijn) net een leesbril aangeschaft.
Het boek begint met een aantal doemscenario's die me wel weer aan het denken zetten. Ik moet toch maar 's dat noodpakket gaan samenstellen.
Verder veel aanschaftips en persoonlijke voorkeuren van de schrijver. Persoonlijke voorkeuren voor merken, daar hou ik eigenlijk niet zo van. Het gevaar is ook dat het boekje al gauw achterhaald is of ingehaald door nieuwere en betere producten.
Als je doomsdayspreppers kijkt, ken je de meeste tips wel. Als je het niet kijkt, dan kan het geen kwaad om het boekje eens te lezen.

Handboek Naaitechnieken van Alishon Smith
Dit boek werd aangeraden op naailes. Het is inderdaad een topboek. Heel veel plaatjes met uitleg, zo'n beetje alles komt aan bod. Dit boek wil ik graag in mijn kast hebben staan.

De cursus van Hans Schellekens
Best een aardig boek, maar niet boeiend genoeg. Ik ben tot halverwege gekomen, daarna heb ik het weer teruggebracht. Als ik meer tijd zou hebben, had ik het waarschijnlijk wel uitgelezen.
Het is niet hilarisch grappig, wat ik wel had gehoopt. Dit komt met name door de hoofdpersoon, die probeert te voorkomen dat hij zuur en bitter wordt maar dat eigenlijk al een beetje is.
Wat me stoorde was dat de hoofdpersoon een leraar is die les geeft aan 14 jarigen en op de zelfde school werkt als een kleuterjuf. Huh, wat is dat voor school?? En bijna iedereen in het boek heeft een rare naam. Dat soort dingen werken voor mij storend.

PU oftewel Power Unlimited
Power unlimited is duidelijk geschreven voor een bepaalde doelgroep. Een doelgroep waar ik als vrouw niet bij hoor.
Stiekem lees ik 'm toch en dan lees ik noodgedwongen wel tussen de comments over borsten enzo door. Beetje jammer vind ik het wel, dat stereotype gedoe. Maar ja, ze zijn wel consequent en doelgroepgericht.
Voor wie het nog niet door heeft: het gaat over games. En er worden ook games besproken die wij in ons gezin spelen of zouden willen spelen. Dus daarom neem ik 'm af en toe 's mee.

Aaah, kijk ze eens gezellig zitten. Arne & Carlos breien de bloemetjes buiten
Ze hebben weer een nieuw boek. Heerlijk kneuterig en gezellig. 
Je ziet mij echt niet alles uit dit boek maken. Onderzetters in de vorm van een vlinder, nee dank u. Maar toch, een gezellig boek om door te bladeren met veel foto's. Wie weet waag ik me nog eens aan een gehaakt kleed. Gezellig.

Het volmaakte schot van Varg Gyllander
Ik ben net begonnen in 'Het volmaakte schot'. Het speelt zich af in Stockholm en het is spannend. Het is een debuut van de Zweedse schrijver Varg Gyllander, die ook nog persvoorlichter is bij de Zweedse Nationale Recherche.

Tot de volgende keer maar weer. Ik lees nog even verder. 

vrijdag 5 april 2013

Vooruit



De winter is nog steeds niet veranderd in lente. Helaas. 
We zijn aan verandering toe.

Onze bieb is ook aan verandering toe, alhoewel het voor velen nog behoorlijk comfortabel aanvoelt. 
Het loopt allemaal, klanten zijn niet ontevreden. Maar stilstand is geen vooruitgang.
 
Sinds een paar weken zijn spannende tijden aangebroken. De collectie is klaargemaakt voor zelfscan. 
Vorige jaren was er nauwelijks overleg, tegenwoordig vergaderen en workshoppen we heel wat af. 
We gaan over op retail, en dus gaan we verbouwen, en we gaan vraaggerichter werken. 
En dat gaat allemaal binnen nu en de zomervakantie gebeuren! 

En landelijk: 

De Koninklijke Bibliotheek en Google zijn ook druk geweest. Ze hebben 80.000 boeken online gezet. Dit is de eerste stap, het doel is om alle boeken van de KB digitaal te ontsluiten (maar over de nieuwere werken is natuurlijk nog gedoe over de rechten..) Ik vind het een mooi initatief.

Voor de collega's: Er is sinds een poosje Biebtobieb, een kennis- en innovatieplatform van de openbare bibliotheken. Je kunt hier als biebmedewerker tips, ervaringen en meningen delen die van belang zijn voor de ontwikkeling van het bibliotheekwerk. 
Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom ze daar niet de bestaande ning (met een nieuwe naam) voor gebruiken. 
Maar goed, het is er  en het ziet er op zich niet heel slecht uit. 
Alhoewel ik het inloggen wel wat moderner zou willen zien (via fb, twitter of google account). En ik begrijp het idee van de gesloten groepen niet zo goed. Het is toch een platform om kennis te delen? Waarom dan weer dat geheimzinnige gesloten gedoe... 
 Ik heb me aangemeld maar verder kijk ik er in de praktijk bijzonder weinig naar. Ik vergeet het steeds, het zit nog niet in mijn systeem..Misschien komt dat nog. Ik ben natuurlijk wel een voorstander van het delen van kennis. Wie weet wat voor moois er nog uit voort komt.

Hier hou ik het bij voor vandaag. En laat nu die lente maar 's komen!

dinsdag 26 maart 2013

Uit de bieb (1)

Deze week haalde ik deze uit de bieb
Elke week sleur ik stapels boeken en tijdschriften mee uit de bieb. Ik lees het lang niet allemaal, maar blader het meeste op z´n minst wel even door. 
Het leek me daarom leuk om jullie mee te laten genieten van mijn wekelijkse stapels met een nieuwe rubriek! (wees gerust: ik bespreek slechts een selectie, echt niet alles).

Charmecamping van de ANWB, deze gaat over Zuidoost- Frankrijk
Wij hebben pas een nieuwe tent gekocht, dus we gaan weer kamperen (dat doen we elk jaar, vinden we leuk). 
Daarom heb ik recentelijk ettelijke van dit soort gidsjes in huis gehad, en kennen we camping-frankrijk.nl uit ons hoofd.
We houden van charmante campings in de natuur, dus je zou zeggen dat dit gidsje fantastisch zou moeten zijn voor ons. Helaas blijkt dit niet het geval.  
De meeste campings in het gidsje bleken op internet (recensies lezen wij o.a. hierrr) vaak Nederlandse enclaves (ugh) of propvol, of alleen maar senioren, of heel veel regeltjes (helemaal ugh).. er is altijd wel wat. Dat is ook direct het nadeel van dit soort gidsjes en van recensies van anderen: wat de een fantastisch vindt, vindt de ander niks. En wij zijn -ahum- best wel kritisch (en ik wil niks bespreken, maar misschien moet het dit jaar toch want er moet een goed zwembad bij zijn).

Autovisie Jaarboek 2013
Hier kan ik heel kort over zijn. Mijn oudste zoon (13 jaar) wil deze niet meer teruggeven. Ik vermoed dat hij hem stiekem uit zijn hoofd aan het leren is. Hij kijkt er elke dag in...

IV van alleskunner Arjen Lubach
Arjen Lubach, hij kan alles, ook goeie boeken schrijven. Ik was al fan sinds Magnus, en dit is ook weer zo'n lekker boek. Spannend, veel vaart, goed verhaal. Ik ben nu halverwege. 

Noorse motieven breien van Grete Letting
Zodra er een nieuw handwerkboek in de bieb is, neem ik 'm mee naar huis. Ik moet natuurlijk weten wat we in huis (lees:in de bieb) hebben. 
In dit boek staan een aantal patronen, vooral veel sokken, wanten en mutsen. Het staat vol met Noorse motieven die ik wel mooi vind, maar de patronen vind ik niet zo.
Ik vind het ook jammer dat er geen achtergrondinfo over Noorse breiwerken in staat.

Rokjes! van Neeltje Paulussen
Een boek over het maken van rokken dus. Ik liet het zien op naailes, en het commentaar daar was dat je nog wel zelf moet gaan tekenen. Dat is inderdaad een nadeel aan dit boekje. 
Er staan wel heel veel modellen in, met vlotte foto's en heel veel uitleg (stap-voor-stap). Volgens mij moet het wel gaan lukken, als je een niet al te ingewikkeld model uitkiest. Ik vind het wel een leuk boekje.

De makkelijke maaltijd, het kookboek van 24kitchen
Oke, ik geef het toe. Ik kijk heel vaak 24 kitchen....
Ik ben in het geheel geen kookwonder. Koken is volgens mij ook alleen maar leuk als je er heel veel tijd voor hebt. En bij ons is er altijd wel iemand die vlak na het eten ergens moet zijn. 
Ik maakte ook nooit iets uit een kookboek, maar ik heb me pas voorgenomen (waarschijnlijk in een nachtelijk uur, terwijl ik 24 kitchen keek) om elke week een nieuw recept te maken. 
Dus na een gelukt Jamie recept (wat de kinderen weer 's niet lusten) ben ik nu uit dit boek aan het koken. Het eerste gerecht vond zowaar iedereen lekker (o wonder! het was een witlof-broccoli-ovenschotel met biefstuk). 

Dat was het voor deze keer. Volgende keer neem ik weer nieuwe boeken mee. 

vrijdag 1 maart 2013

Het lijkt wel een bibliotheek..

Het lijkt wel een bibliotheek...

Ik las vanochtend een post van Ten Aanval en las daarna ook de reacties van Schrijversdezes over little free  libraries, leeszalen en marketingcampagnes in de vorm van een vakantiebieb. Heel boeiend. Wanneer is een bibliotheek eigenlijk een bibliotheek?

De leeszaal in Rotterdam heeft blijkbaar kasten waar mensen hun boeken kwijt kunnen die ze kwijt willen.  Anderen zijn daar dan weer heel blij mee. Je kunt ze lenen zonder pasje. En een gezellige koffietafel. Klinkt sympathiek.
Mijn man opperde pas bij een kop koffie ook al zo'n idee. Een kast in de bieb waar je je oude boek kwijt kan. Een soort bookCrossing of zwerfboeken.
Op internet zie je ook van alles: kleine boekenkastjes in tuinen, bushokjes, tenten en op kamelen. En zeg nou zelf: het klinkt echt schattig/romantisch/sympathiek: little free libraries.

Ik ben benieuwd of dit soort ideeën wel in retail passen.
Wij gaan binnenkort ook overstappen op retail en daar kijk ik best naar uit. Wat ik er van gezien heb, vond ik mooi. En het klantgerichte spreekt me (uiteraard) ook erg aan.
Maar ik hoop dat het geen keurslijf wordt (dat hoor je soms nl.) waar geen ruimte is voor nieuwe ideeën of initiatieven (omdat het niet mag van de retailcommissie). Zodat de bieb over 5 jaar weer verouderd is....
Ik hoop dat het naast mooi, ook sympathiek is/blijft.
We gaan het zien, het wordt vast zo wie zo een verbetering. Mooier wordt het zeker!

Ondertussen in Sydney wordt trouwens ook iets moois neergezet: een heuse tuinbibliotheek, met een gigantische boom, met als thema: community living room, wow.
Wikipedia kun je ook zien als bibliotheek. En verdient steun, omdat het een geweldig initiatief is.
En dit is ook een interessante ontwikkeling, alhoewel ik denk dat sommige collega's hier van gruwelen.

Want, is dat nog wel een bibliotheek?