vrijdag 21 december 2012

Maar is het kunst?

Krijg ik net de nieuwe mr. Motley op de mat, over sex, het achtste wereldwonder. (Hip thema, past goed bij het boek wat ik binnenkort ga lezen en wat iedereen leest, ja dat ene boek (filmpje) ).

Anyway, mr. Motley dus: Er zat een brief bij: ze houden op te bestaan als papieren magazine.
Ze gaan online verder. Zonder subsidie redden ze het nl. niet.
Nu kun je daar over discussiëren.
Niet alles in de mr. Motley vind ik even interessant, maar er zit genoeg in om me aan het denken te zetten.

Wat is nou kunst?


The blogess.comArt is, by definition, hard to define even when labeled as such.
Case in point: My cat after rolling around in Hailey’s sticker collection.
Niet alles is kunst en niet alles hoeft subsidie. Het metropole orkest moet subsidie (en krijgt dat gelukkig ook weer).

Kunst is best een luxe als je niks te eten hebt. Maar zo'n crisis is het nou ook weer niet. Soms vind ik iets geen kunst of vind ik iets onzin, terwijl het wel als kunst bedoeld is.

Wat is het criterium? Moet iets mooi zijn? Moet het verkoopbaar zijn? Moet iets populair zijn? Moet je subsidie krijgen als je kunstacademie hebt gedaan? (lees ook even de reactie..)
Maar wat blijft er van kunst over als het allemaal commercieel moet zijn?
Is het dan nog wel kunst?

Wij hebben sinds kort een museumjaarkaart, dus we gaan dit jaar maar 's bekijken wat wij kunst vinden. Want wat kunst is, is volgens mij best persoonlijk.

maandag 10 december 2012

Gezien


De IKON zendt een nieuwe serie uit op de zondagavond: LUXMagazine, paradise reset....een zoektocht naar visies en visioenen die de wereld veranderen. Als een rode draad door de serie loopt de profetische oproep van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk: ‘Verander je leven’. Dansend op de rand van de vulkaan strompelen we van crisis naar crisis. Het inzicht groeit dat het zo niet verder kan met ons en de wereld. Niet eerder heeft de roep om zorg voor onze leefomgeving, nieuwe vormen van verbondenheid en een zinvol bestaan urgenter geklonken.

Deze serie zit vol interessante mensen met interessante ideeën. 
Bijvoorbeeld: 
een hoedenmaakster die het voor elkaar kreeg om een prachtige en vooral groene wijk in Nederland te realiseren, een hoogleraar die door jazzmuziek een idee kreeg hoe de huidige wereld in elkaar zit, en een kunstenares die het natuurlijk erfgoed wil proberen te behouden door prachtige werkstukken te maken met natuurlijk materiaal. 
Inspirerend!

Deze 'hemelbestormers & oefenmeesters', zoals ze genoemd worden in bovengenoemde serie,  zijn gelukkig een stuk positiever dan de mensen in de serie Doomsday preppers. 
Daarin staan een aantal Amerikanen centraal die denken dat op de één of andere manier de wereld binnenkort zal vergaan, door een kernramp/een hyperinflatie/ een terroristische aanslag/ of iets in die trant. 
Ze zijn tot op de tanden gewapend (want ze zijn erg bang voor anarchie), en hebben een hok vol eten en drinken voor de hele familie en een complete overlevingsstrategie. 
Deze mensen zijn totaal obsessed en hun hele leven staan in het teken van die ene dag dat het zal gaan gebeuren. 
Intrigerend, en best maf. Ze laten zien hoeveel voedsel ze hebben verzameld en waar ze hun schuilkelder hebben, maar niemand mag het weten, want anders is er straks niet genoeg eten voor iedereen.
Soms zijn ze heel inventief in hun overlevingsstrategieën. En dat vind ik dan ook wel weer boeiend om te zien. 


Wat ik ook nog zag deze week, was de film Precious. Het was ergens midden in de nacht en ik zapte wat rond en kwam uit bij deze film.

Precious
 Wat een film! Een in- en intriest verhaal over een meisje van 16, voor de tweede keer zwanger van haar eigen vader. Ze kan niet lezen en ze wordt mishandeld door haar moeder. Ze krijgt de kans om naar een alternatieve school te gaan en dat doet ze. 
Het is een donkere duistere film vol haat en egoisme, maar ook met sprankjes liefde en hoop. 
Ik kan me voorstellen dat het niet iedereen aanspreekt, maar het maakte op mij wel veel indruk. 
Maar goed, ik las ook nogal wat kritiek op deze film hier op het internet. Maar goed (2), ik vond het wel heel indrukwekkend (dus...).
De film, gebaseerd op het boek 'Push' van Sapphire, kreeg twee oscars. 

vrijdag 30 november 2012

Deze week



Een druk weekje, deze week. De Sint is weer in het land en er moet dus weer van alles worden gekocht, ingepakt, geknutseld en gerijmd.
Het Sinterklaasjournaal wordt eindeloos bekeken en we worden een klein beetje tureluurs van de sinterklaasliedjes die de hele dag op moeten blijven staan van onze 5-jarige baas in huis.
Ondanks dat het druk is, is het wel gezellig met de voorbereidingen en de zelfgemaakte pepernoten.
Door de pijn na het trekken van mijn kies had ik wel weinig puf om te breien of haken. Maar ik ben toch begonnen met deze voor mijn dochter. (Omdat 'ie gewoon te mooi is om niet te maken).

Mijn oudste zoon interviewde mij deze week voor school over mijn werk.
Een van de vragen was "wat vind je het leukste aan je werk".
Ik denk toch wel al die verschillende klanten (want daar doen we het toch allemaal voor), presentatietafels maken en de klassenbezoeken.
Samen met collega P. proberen we daar altijd weer wat gezelligs en leerzaams van te maken. En het is natuurlijk erg leuk als de kinderen dan zo enthousiast zijn geworden dat ze diezelfde middag alweer terug komen. Dat was deze week ook weer het geval.

Helaas, helaas heb ik te weinig tijd om me er echt in vast te bijten, maar ik kwam ook nog dit project tegen op internet: the nianticproject.com.
Een groot spel vol conspiracy  theories waarbij je elke dag nieuwe aanwijzingen krijgt over het mysterieuze Niantic project. Kijk zelf maar. Heerlijk!
Er hoort ook een app bij: Ingress. (alleen voor android). Voor de app heb je een invite nodig, die invites zijn op, maar ik heb er wel één omdat ik er vrij vroeg bij was denk ik.
Ingress is een soort afgeleid spel van nianticproject. Het is een Augmentic Reality Game.
 Ik ben samen met mijn dochter van 10 op pad geweest. Je gaat in training en je plaatst poorten (wij deden dat één straat verderop) die je aan gaat vallen. (huh? ja echt!)
Het is niet iets wat ik vaker zou gaan spelen. Het voelt een beetje raar namelijk om als 40+er door de straat te rennen omdat je aangevallen wordt door een poort. Maar mijn dochter en ik hadden wel veel lol die ochtend.

Verder zijn er weer interessante discussies gaande op bibliotheek 2.0 (o.a. deze en deze). Wat vinden jullie?

Nog even over de foto: Wij zijn naar MMKA geweest in het weekend, het was erg druk vanwege een tentoonstelling van Erwin Olaf, terwijl ik de sieradententoonstelling eigenlijk interessanter vond..

dinsdag 20 november 2012

Schandalig!

Rotterdam uit "Nederland" van Charlotte Dematons

Schandalig, wat een verwaarlozing! Ik heb u, bloglezers, ernstig verwaarloosd de afgelopen tijd. Mijn bloggen staat op een ultralaag pitje.
Maarrrr, ik ga het nu toch maar weer proberen.
Ik ga niet te moeilijk doen en kwak hier alles neer wat ik tegen kom in de hoop dat jullie het interessant vinden.
Eerst maar 's wat bezigheden van de laatste tijd:

Ik ben Homeland 2 aan het kijken. Nagelbijtend spannend. Wat een goeie serie met karakter(s).
Mocht je seizoen 1 nog niet gezien hebben, dan moet je eerst die zien. Ook heb ik de serie de Macht van Meneer Miller gezien. Ik had ooit het boek al eens gelezen, maar de serie is ook lekker spannend.

Op bibliotheekgebied gebeurt er bij ons veel achter de schermen momenteel. De jeugdafdeling heeft een nieuwe indeling gekregen met bankjes en schilderijen (blij mee!), en we zijn druk bezig met de voorbereidingen voor zelfscanbalies en retailconcept.
Studenten staan urenlang te converteren (d.w.z. materialen klaar maken voor zelfscan) vandaar dat er een stipje op de stickers van de boeken staat (een veel gevraagde vraag tijdens klassebezoeken).
O, en de boekjes van Nederland Leest zijn nu echt bijna op, en nee: er is geen verschil tussen de groene en de rode (een veel gestelde vraag door volwassen leners).
Landelijk wordt er inmiddels iets gedaan met e-books. Met de nadruk op 'iets', want het schiet niet echt op.

En elke week neem ik weer stapels boeken mee naar huis, waaronder veel informatief, want dat bladert zo lekker door.
Ik ben geen poppenbreister (brrr, nee dank u) maar het boek van Arne en Carlos is wel erg leuk om door te bladeren. Met liefde gemaakt, zullen we maar zeggen. Het enthousiasme spat er weer van af.
Verder heb ik eindelijk, na ettelijke weken en verlengingen, het niet al te dikke boek uit van Bram Dehouck 'een zomer zonder slaap'.
Een terechte winnaar wat mij betreft. Een sappige beschrijving van de gebeurtenissen in een dorp in Vlaanderen na de komst van windmolens, vol intriges en verder leed. Aanrader!
Het boek 'Guinness World Records 2013' bleek een hit bij mijn oudste zoon en mannelijke verjaardagsvisite.
En tot slot heb ik tijdens een bezoek aan de verleidelijke winkel van het Kröller-Müller het nieuwe boek van Charlotte Dematons aangeschaft. Uren kijkplezier gegarandeerd. Het Sinterklaasboek van haar wordt momenteel ook grondig bestudeerd door de kinderen hier.

Tot later!

vrijdag 1 juni 2012

Wereldwonderen


Het is natuurlijk niet het zelfde als er echt zelf zijn, maar toch.
Google heeft z'n best weer gedaan met het Google World Wonders Project. Goed voor een avondje online ronddwalen in prachtige natuur en schitterende gebouwen. Je kunt zoeken op plaats of op thema.
Hoe ze het gedaan hebben? Check het behind the scenes filmpje.

dinsdag 8 mei 2012

Sportief bezig

Black Eyed Peas, een lekker fietsnummer

Ik wilde weer eens sporten. Mijn conditie was niet om over naar huis te schrijven sinds ik een autootje heb, dus er moest iets gebeuren. Ik wilde iets met flexibele tijden en niet te duur. 
Een vriendin vertelde me over een net geopende sportschool en daar ga ik nu dus heen. Voor het eerst in 40 jaar zit ik op een sportschool. Terwijl ik eigenlijk meer een zwemmer ben (maar de openingstijden van het zwembad zijn verre van ideaal). 

Mijn conclusies tot dusver over de sportschool zijn:
- Het is fijn om naar de sportschool te gaan want dan mag je nieuwe kleren kopen.
- Sporten in een sportschool is eigenlijk een beetje raar en onnatuurlijk. Maar ik doe het toch.
- 3 x willen sporten in de week was zelfoverschatting. 
- Muziek. De muziek die er wordt gedraaid heeft grote invloed op mijn tempo en mijn humeur.
- Na 3 nummers synthesizer-trance herrie ben ik chagrijnig en depressief
- Ik hou eigenlijk meer van dansen en zwemmen.
- Fietsen en roeien zijn mijn favorieten in de sportschool
- Rennen op de loopband. Veel mensen doen het, maar het voelt raar. 
- Er zijn vrouwen die komen om te kletsen en heel langzaam te fietsen.
- Ik irriteer me aan vrouwen die kletsen en daarbij heel langzaam fietsen.
- Er zijn vaak mensen in de sportschool die op een apparaat zitten en alleen maar voor zich uit staren.  
- Ik word blij van rennende eekhoorns (die ik regelmatig zie als ik als uit het raam kijk in sportschool).
- In de regen naar huis fietsen is best lekker als je uit de sportschool komt.

dinsdag 3 april 2012

Aandacht

Gala Bent

Ik ben er weer! Ik had even afstand genomen, een adempauze zeg maar. Ik was druk met van alles. En deze blog lag stil. Geen inspiratie, teveel aan mijn hoofd. Te weinig belangrijks om te melden. Dat heb je wel eens.

Even bijpraten dus maar:
Binnen onze organisatie is er van alles in beweging. En gelukkig zijn dat veel goeie dingen. Er gebeurt van alles en er staat nog veel meer te gebeuren. Ik ben heel benieuwd. Spannend!

Landelijk zie ik op het officiële bibliotheekvlak helaas niet zoveel gebeuren. In ieder geval niet genoeg.
Of ik zie het niet, dat kan ook. Dat er "onder de radar' van alles wordt bedacht en opgebouwd, het zou zomaar kunnen.
Maar het is behoorlijk jammer dat we dat dan niet te horen krijgen via sociale media (140 tekens typen, hoeveel tijd kost dat??).

Wat ik wel zie, zijn mensen die gaan staan voor wat belangrijk is: Vrije informatie en een open bibliotheek. Ik sta hier persoonlijk helemaal achter.

Ook vind ik dat je, als je in de bibliotheek werkt, je er op z'n minst in moet verdiepen en je eigen mening moet vormen over dit onderwerp. Dus daarom een paar linkjes:
http://openbibliotheken.nl/#manifest
De bibliotheek is onzichtbaar (Essentials Media)
Nieuwe bedreigingen voor vrij internetverkeer (InformatieProfessional)
Petitie roept branche op duidelijker stelling te nemen in debat over internetvrijheid (Bibliotheekblad)
Acta, Sopa, Pipa-tes pas … (Mark Deckers)
Vrije toegang tot informatie? (Erna Winters)
http://www.edwinmijnsbergen.nl/2012/04/een-tegengeluid-de-lancering-van.html (Edwin Mijnsbergen)

En dan was er nog de "unconference" libcamp. Het leek me heel leuk om daar bij te zijn, maar dat lukte niet door andere afspraken.
Wie weet een volgende keer. Cake!

maandag 23 januari 2012

Zoeken en vinden

digging for the right book: via: http://heartbeatoz.tumblr.com/post/1056908595

Sinds kort volg ik een cursus "zoeksystemen voor bibliotheek en internet". 
Ik werk inmiddels al weer een tijd in de bibliotheek en kan inmiddels op allerlei functies ingezet worden, ook bij het geven van inlichtingen. (En het fijne is dat ik dat kan blijven doen, want ik krijg een vast contract, iets waar ik heel blij mee ben!)

 "Inlichtingen" houdt in de bibliotheekwereld in dat je er bent om leners informatie te geven als ze een inhoudelijke vraag hebben: Klanten stellen vragen over boeken, onderwerpen, willen leessuggesties etc. 
Soms is het best een klus om de informatie te vinden waar de lener wat aan heeft.
Maar daarom doe ik dus nu een cursus. 
Ik ben al best bedreven in het zoeken op internet, maar het kan altijd nog beter.

In de bibliotheekwereld maken we naast het internet ook gebruik van allerlei andere zoeksystemen. 
En het blijkt dat zoeken in al die verschillende systemen nog handiger kan door middel van bijvoorbeeld zoiets als truncatie. 
En zoeken in het ene systeem blijkt anders te gaan dan zoeken naar het zelfde maar dan in het andere systeem. 

Er blijkt een hele wereld achter al dat zoeken schuil te gaan. Er zitten verfijnde systemen achter. En daar leren we nu dus van alles over. 
De stof is niet iets wat ik in mijn vrije tijd voor mijn lol zou lezen. Maar gelukkig hebben we een enthousiaste docent en wordt het allemaal boeiend door de voorbeelden en opdrachten. 

Informatie vinden in de bibliotheek heeft alles te maken met je inrichting van je gebouw, de manier waarop je  boeken en andere materialen in de kast staan en je catalogus. Als je inrichting of je catalogus niet logisch is voor je klanten, zullen ze niet kunnen vinden wat ze zoeken. En dat soort frustraties proberen we natuurlijk te voorkomen!

Binnen de bibliotheken wordt er op het moment druk nagedacht hoe het beter, klantvriendelijker en aantrekkelijker kan.
Ook bij ons zijn er allerlei veranderingen aan de gang, er wordt nagedacht over een andere inrichting, we hebben een nieuwe website. De uitdaging is om er iets moois van te maken, op een dusdanige manier dat de klant zoekt wat hij vindt (en misschien ook nog blij verrast wordt door leuke of handige suggesties die we er ook nog bij geven).

Eigenlijk zou in de ideale bibliotheek en de ideale wereld inlichtingenwerk helemaal niet nodig moeten zijn omdat elke klant kan vinden wat hij zoekt. 
Maar ik realiseer me ook dat dat een utopie is. Er is zoveel informatie beschikbaar, en daardoor is het nou eenmaal niet altijd makkelijk om te vinden wat je zoekt (maar daar zijn wij inlichtingenmedewerkers dan weer voor natuurlijk!).

En wat ik me tijdens de cursus ook steeds weer realiseer, is dat er toch een berg vaktermen en vakjargon in ons vak gebruikt wordt.
Eigenlijk is "inlichtingen" ook zo'n term. Hij kan nog net. Maar wanneer heb jij tijdens een praatje met je buurvrouw gezegd, toen ze een vraag had: "ik zal je daar eens wat inlichtingen over geven?" Ik bedoel maar....

dinsdag 3 januari 2012

40


Tekening van Roos gekregen vanochtend

Vanaf vandaag: 40...