maandag 10 december 2012

Gezien


De IKON zendt een nieuwe serie uit op de zondagavond: LUXMagazine, paradise reset....een zoektocht naar visies en visioenen die de wereld veranderen. Als een rode draad door de serie loopt de profetische oproep van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk: ‘Verander je leven’. Dansend op de rand van de vulkaan strompelen we van crisis naar crisis. Het inzicht groeit dat het zo niet verder kan met ons en de wereld. Niet eerder heeft de roep om zorg voor onze leefomgeving, nieuwe vormen van verbondenheid en een zinvol bestaan urgenter geklonken.

Deze serie zit vol interessante mensen met interessante ideeën. 
Bijvoorbeeld: 
een hoedenmaakster die het voor elkaar kreeg om een prachtige en vooral groene wijk in Nederland te realiseren, een hoogleraar die door jazzmuziek een idee kreeg hoe de huidige wereld in elkaar zit, en een kunstenares die het natuurlijk erfgoed wil proberen te behouden door prachtige werkstukken te maken met natuurlijk materiaal. 
Inspirerend!

Deze 'hemelbestormers & oefenmeesters', zoals ze genoemd worden in bovengenoemde serie,  zijn gelukkig een stuk positiever dan de mensen in de serie Doomsday preppers. 
Daarin staan een aantal Amerikanen centraal die denken dat op de één of andere manier de wereld binnenkort zal vergaan, door een kernramp/een hyperinflatie/ een terroristische aanslag/ of iets in die trant. 
Ze zijn tot op de tanden gewapend (want ze zijn erg bang voor anarchie), en hebben een hok vol eten en drinken voor de hele familie en een complete overlevingsstrategie. 
Deze mensen zijn totaal obsessed en hun hele leven staan in het teken van die ene dag dat het zal gaan gebeuren. 
Intrigerend, en best maf. Ze laten zien hoeveel voedsel ze hebben verzameld en waar ze hun schuilkelder hebben, maar niemand mag het weten, want anders is er straks niet genoeg eten voor iedereen.
Soms zijn ze heel inventief in hun overlevingsstrategieën. En dat vind ik dan ook wel weer boeiend om te zien. 


Wat ik ook nog zag deze week, was de film Precious. Het was ergens midden in de nacht en ik zapte wat rond en kwam uit bij deze film.

Precious
 Wat een film! Een in- en intriest verhaal over een meisje van 16, voor de tweede keer zwanger van haar eigen vader. Ze kan niet lezen en ze wordt mishandeld door haar moeder. Ze krijgt de kans om naar een alternatieve school te gaan en dat doet ze. 
Het is een donkere duistere film vol haat en egoisme, maar ook met sprankjes liefde en hoop. 
Ik kan me voorstellen dat het niet iedereen aanspreekt, maar het maakte op mij wel veel indruk. 
Maar goed, ik las ook nogal wat kritiek op deze film hier op het internet. Maar goed (2), ik vond het wel heel indrukwekkend (dus...).
De film, gebaseerd op het boek 'Push' van Sapphire, kreeg twee oscars. 

2 opmerkingen:

  1. Ha BD, blij dat je weer schrijft: je voelhorens staan zo'n andere kant uit dan de mijne en wat jij opmerkt is dus voor mij onbekend en interessant. Over de film 'Precious' had ik wél gehoord, zag de DVD liggen bij de Hema deze week, en wist dat Canvas 'm zou uitzenden. Met opzet niet gekocht, noch tv gekeken. Laf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Piet, het was dus ook wel heftig hoor, die film.

    BeantwoordenVerwijderen