vrijdag 19 november 2010

Een goed voorbeeld van niche


Ravelry is mijn favoriete website sinds 2007.
Dat wil toch wel wat zeggen, want ik ben nogal kieskeurig als het om favoriete websites gaat en ik zie heel veel websites.

Inmiddels zijn er ruim 1 miljoen geregistreerde leden (woehoe!!), waarvan er een groot gedeelte heel actief is. 
Voor de techneuten onder ons: Ravelry is gebouwd in de programmeertaal Ruby on Rails en wordt gerund door een klein team hardwerkende en enthousiaste mensen.
En ze hebben zojuist de .net award 2010 voor beste community site binnengesleept (andere kandidaten waren twitter en facebook, ook niet de minsten!).

Voor mij begon het in 2007. Ik wilde een sjaal breien maar wist niet hoe. Ik ben hartstikke linkshandig en dat bemoeilijkte het geheel nogal. Ook de lessen van juffrouw Pietje (ja echt, zo heette ze), onze handwerkjuf van de lagere school, was ik voor een groot deel vergeten. 
Bob, de mascotte van Ravelry
Maar toch, het leek me leuk om het eens te proberen. Dus ik ging op zoek op het internet.
Ik vond een patroon, maar wat ik ook vond, waren bloggers die enthousiast blogden over handwerken en over Ravelry.
De site was net opgezet en je kon je aanmelden en dan was het wachten tot je werd uitgenodigd. Ik wilde dat ook wel eens zien.
En sinds december 2007 ben ik binnen. En verkocht. En heb ik er een hobby bij.
Wat een fantastische inspirerende site! 
Hier krijg je een idee van wat Ravelry is (en voor de techneuten: hier een interview met Casey, de 'codemonkey' van Ravelry).

Naast een community site is Ravelry een enorme database met patronen en informatie. Bovendien heb je je eigen profiel met daaraan je eigen projecten, 'stash', vrienden etc. Heel handig.

Ik kan er wel heel veel over gaan zitten typen, maar als je ook maar enigszins iets met handwerken hebt en je kunt een beetje Engels (er zijn ook wel een paar Nederlandstalige groepen) dan is Ravelry zeker een aanrader.
Maar ook als je de technische mogelijkheden van Ruby eens wil bekijken, is dit een aanrader.
Inmiddels heb je geen 'invite' meer nodig, dus....(en nee, breien is niet alleen voor bejaarden!)

4 opmerkingen:

 1. Ik vind breien echt fantastisch: maar tot jij met die gebreide kikker kwam destijds wist ik niet dat er zĂșlk soort breien bestond.
  Zelf brei ik niet meer (deed dat een poos koortsachtig fanatiek) maar ik probeer me op het borduurpad te begeven: heel voorzichtig...heel klein...maar toch. Ravelry vind ik best moeilijk om te lezen in het engels en ik ben geen socialsite-liefhebber- zacht uitgedrukt- maar het is voor mij wel een nieuwe wereld waar ik graag kennis meemaak, dus dank voor de tip alvast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me inmiddels aangemeld en je hebt volkomen gelijk: wat een heerlijke, niet-tuttige, blije site! Maar de in het engels gestelde patronen vind ik wel lastig. Never mind!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk Nel! Ik vond het in het begin ook wennen, die Engelse termen, maar kan er nu inmiddels behoorlijk mee uit de voeten.
  Er zijn een heel aantal Nederlandse groepen, waar Nederlands geschreven wordt: als je klikt op 'groups' bovenin, kom je op een volgende pagina. Daar kun je o.a. groepen op locatie zoeken aan de rechterkant.
  En Ravelry heeft een eigen wiki waar heel veel info in staat. Maar je mag het ook aan mij vragen natuurlijk (ik ben duifje op Ravelry.

  BeantwoordenVerwijderen