zondag 31 oktober 2010

De toekomst, bezuinigingen, linkse hobbies en een plan

Ik zat al een poosje te broeden op een nieuw blogstukje over de toekomst, bezuinigingen, linkse hobbies, pessimistische scenario's etc. maar het wilde maar niet lukken. Ik zette van alles op het digitale papier, maar schrapte net zo hard.
Ik kreeg het allemaal maar niet rond in mijn hoofd: een plaatje van de toekomst. 
Ik voelde me moedeloos, geloofde er bijna niet meer in, maar dan dacht ik weer aan de klanten, mijn lieve hardwerkende collega's, het mooie gebouw... En dan werd ik -verdorie- hartstikke boos, we laten het toch niet gebeuren zeg!

Vrijdag las ik de discussies op de blogs van Ton en Edwin. Het hield me erg bezig blijkbaar want zaterdagochtend werd ik wakker met een toekomstscenario voor de bibliotheek in mijn hoofd. Een plan, een plaatje. 

Misschien vind je het helemaal niks, ik moet er zelf ook nog over nadenken, maar ik ben benieuwd wat je er van vindt!

Het plaatje: Hier komt' ie:

De bibliotheek bestaat in de toekomst uit:
- een landelijk digitaal platform
- fysieke locaties die een regionale informatiefunctie vervullen
  • Het landelijk digitaal platform bestaat uit:
- een catalogus/database: hier vind je alle media-materialen in heel Nederland in allerlei vormen (fysiek en digitaal, boeken, muziek, films, kranten etc.).
Iedereen in Nederland (particulier en instanties/scholen) kan hier via het internet materialen bestellen.
Voor digitale materialen is er een spotify-achtig systeem. Voor een bedrag per maand maak je gebruik van de enorme collectie.
De fysieke materialen worden thuis bezorgd en weer opgehaald. Bovendien bestaat er een mogelijkheid om op thema/vraaggebied aan te vragen (bijv. ik wil info over tandenpoetsen voor peuters van de peuterspeelzaal). Bij de aanvraag kun je aangeven hoeveel materiaal je nodig hebt, voor welke leeftijd etc. Je krijgt dan een themacollectie thuis (of bijv. op school) toegestuurd.
- forum: een groepenstructuur (meerdere forums gerubriceerd op onderwerp). Hier kunnen mensen terecht voor vragen over de catalogus, maar ook terecht met vragen voor informatie over alle mogelijke onderwerpen.
Dit wordt gemoderate door professionele medewerkers. Naast moderaten denken ze vanuit een professioneel niveau mee over de vragen, kunnen doorvragen, meehelpen de weg te vinden in de informatieberg en helpen de vraag op te lossen op een klantvriendelijke manier. Daarnaast denken klanten die deelnemen aan de betreffende groep ook mee (een soort combi inlichtingenwerk + twitter #durftevragen).
- sociaal: het platform sluit aan op de diverse bestaande sociale netwerken als facebook, librarything e.d. want waarom het wiel opnieuw uitvinden als iemand anders het al heel goed heeft gedaan?
- de backoffice: naast de professionals die zich bezig houden met dit digitale platform, is er ook een speciaal team voor het bevorderen van taalontwikkeling. Zij ontwikkelen lesmateriaal (voor particulieren, scholen, migranten, peuters, verstandelijk gehandicapten en wie het allemaal nog meer nodig heeft of vraagt). Ze geven verder informatie en advies en bieden ondersteuning aan o.a. scholen. Ze verzorgen ook lezingen en doen aan (landelijke) promotie. Dit team heeft ook op regionaal niveau mensen in dienst die speciaal aangesteld zijn voor een bepaalde regio.
  •  de fysieke locaties: Er zullen locaties verdwijnen, maar er blijven ook locaties bestaan. 
De locaties krijgen de taak een regionaal/gemeentelijk informatie-centrum te zijn.
- Hier vind je allerlei archiefmateriaal over de regio, naslagwerken, toeristische informatie over de omgeving etc. In samenwerking met lokale musea/historische kringen worden er regelmatig tentoonstellingen en lezingen verzorgd.
- Hier wordt ook samengewerkt met de gemeente en het welzijnswerk. Je kunt hier terecht voor alle informatie op sociaal gebied, gemeentelijk en provinciaal.
(Nu heeft elke welzijnswerk-instantie een eigen informatiepunt, heeft de gemeente een informatiepunt waar je terecht kan over of je nou wel of niet een vergunning moet aanvragen voor je dakkapel enz. Dit gaan we in de toekomst allemaal bundelen in de bibliotheek. Voor informatie over wat dan ook in de regio moet je in de bibliotheek zijn).
- Er is gratis Wifi, goede koffie, een gratis werkplek, gratis kranten, je kunt gebruik maken van vergaderruimte en computers, er is ruimte voor ontmoeting (We worden, zeg maar wat Starbucks in Amerika is: goede koffie en de hele dag een gratis werkplek; misschien wel in samenwerking met Starbucks!).
- Hier vinden debatten, cursussen, voorleesuurtjes en lezingen over actuele onderwerpen plaats.
- Er zal ook een (wissel)collectie met boeken en andere materialen zijn, maar wel veel kleiner dan nu en er is (uiteraard) heel klantvriendelijk bibliotheekpersoneel. De collectie is met name toegespitst op mensen die moeite hebben met het gebruik van het digitale platform. Het personeel begeleidt en helpt deze mensen.
- Sommige bibliotheken verdwijnen door bezuinigingen. Brede scholen (maar ook bejaardenhuizen, buurthuizen en andere instanties) kunnen wel (thema/wissel)collecties aanvragen bij het landelijk digitaal platform (nu hebben scholen vaak ook al een kleine eigen collectie, waar vaak nauwelijks geld voor is).
Scholen e.d. krijgen ook ondersteuning en advies van het speciale team ter bevordering v.d. taalontwikkeling.

Zo, dat was 't. Het plan waar ik wakker mee werd zaterdagochtend.
Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie eigen ideeën over de toekomst, want het hoeft natuurlijk helemaal niet zo te gaan als bovenstaand verhaal.
Voorlopig zullen we nog wel boeken uit blijven lenen, maar het kan geen kwaad om te brainstormen over de toekomst. Dat is beter dan somber je kop in het zand te steken.
O, ennuh, sorry voor deze vreselijk lange post, volgende keer weer een korte!

zondag 10 oktober 2010

Hurts op Spotify


Ik was wat aan het rondneuzen op Spotify op zoek naar nieuwe nummers. En hoe ik hier nou weer terecht kwam, weet ik niet meer. Maar geinig is het wel: Hurts op Spotify.

Het begint hier: A5M4 – The Truth Hurts
Luister en maak de goede keuzes.