donderdag 27 mei 2010

Stereomood

Schreef ik maandag nog over Spotify, vandaag stumblede ik upon Stereomood.
't Is maar klein en niet zo indrukwekkend als Spotify, maar wel leuk.
Over Spotify is trouwens net een interessante en uitgebreide blog geschreven door Jan Klerk.

Stereomood is online radio op basis van je stemming. Door een tag aan te klikken, kom je in een playlist en kun je muziek luisteren die (volgens de site) hoort bij je stemming.
Je kunt ook eigen playlists samenstellen, muziek koppelen aan een voor jou speciaal moment, en aangeven in welke stemming je deze week bent.

Ik kwam zelfs een tag tegen met: let's knit. Helemaal goed, want dat wilde ik net gaan doen. Lekker met een muziekje...


dinsdag 25 mei 2010

43 things


Ik kwam net langs deze site. Het idee is dat je hier je (levens-)doelen en je ervaringen om je doelen te bereiken deelt met anderen.
Gewicht verliezen en een boek schrijven zijn bijvoorbeeld behoorlijk populair. Je kunt ook zien wat anderen doen om hun doel te bereiken en wat de populaire doelen zijn.
Het heet 43 things omdat je 43 doelen op je lijst kunt zetten.
Grappig en inspirerend!

maandag 24 mei 2010

Musica



Ik ben al de halve week fijne muziekjes aan het luisteren via Spotify, een muziekdienst die nu ook in Nederland te gebruiken is. Ik ben tot nu toe erg enthousiast.
Als ik muziek luister doe ik dat vrijwel altijd via de computer of via de radio in de auto. Manlief begrijpt dit niet helemaal, want de computer heeft helemaal geen goeie boxen, maar eerlijk gezegd boeit mij dat niet zo.

Tot voor kort gebruikte ik Jango en Grooveshark, beide gratis. Heel vroeger heb ik ook geluisterd via Last.fm, maar dat gebruik ik niet meer. Grooveshark, Jango en Spotify hebben een behoorlijk groot aanbod en bieden veel meer dan de mainstream top 40 muziek (gelukkig). Geen van allen hebben ze alles trouwens.
Het leuke van deze diensten is dat je kunt doorklikken naar muziek van soortgelijke artiesten. Hierdoor heb ik al vele leuke onbekende bandjes ontdekt.
Spotify springt er tot nu toe uit qua mogelijkheden. Helaas heeft de gratis versie geen radio-functie en heb je 20 uur per maand (en wel elk kwartier een reclame). En ik blijk na deze halve week nog maar 6 uurtjes over te hebben....
Ik overweeg nu een abonnement van 5 euri per maand. Ja, echt, ik ga misschien betalen voor iets op internet. Dat is iets wat ik vrijwel nooit doe...
Maar ik luister veel, heel veel muziek via internet en als dat dan zo goed aangeboden wordt als bij Spotify, dan is 5 euro niet veel vind ik. Zonder gewetensbezwaren (want legaal) kan ik dan onbeperkt luisteren naar allerlei muziek. Cd's (die ik overigens al een paar jaar nauwelijks meer koop) zijn stukken duurder en bovendien gevoeliger voor beschadigingen.
Voor de meer mobiele mensen onder ons is er ook nog een abo van een tientje met nog meer mogelijkheden voor de mobiele telefoon én betere muziekkwaliteit.

Wat betekenen diensten als Spotify voor de bibliotheek? Ik ben bang dat dit weinig goeds betekent voor de muziekafdeling. Want waarom zou ik nog naar de bieb gaan om cd's te lenen (betaald, ook nog) als ik 24 uur per dag thuis gratis muziek kan luisteren van allerlei leuke bandjes die we in de bieb vaak niet eens hebben... Laten we alsjeblieft zo snel mogelijk de cd's gratis gaan uitlenen want anders vrees ik het ergste. En het lijkt me een goed idee om op de 1e verdieping wat meer reclame te gaan maken voor de muziekafdeling op de 2e verdieping (met een nieuw aanbod van de cd's bij de nieuwe boekentafel bijvoorbeeld).
Daarnaast is het goed om te bedenken wat je nu eigenlijk wilt bereiken met een muziekafdeling. Heeft de klant er nog behoefte aan om cd's te kunnen lenen?
Misschien moet je uiteindelijk de muziekafdeling wel omvormen tot iets anders, een aanbod met muziek, bladmuziek, games, films etc. Of samenwerken met andere partijen waardoor er een uniek aanbod, concept of samenwerkingsverband kan ontstaan.
Op landelijk niveau zou je als bibliotheek een gesprek aan kunnen gaan met diensten als Spotify om te kijken of je iets voor elkaar kunt betekenen.

woensdag 19 mei 2010

reclame

Een mooi reclamefilmpje. Het is gemaakt met behulp van de camera waar reclame voor wordt gemaakt.

http://www.youtube.com/watch?v=fOxpKdmVvlk
 

maandag 17 mei 2010

youtube 5 jaar


Ongelooflijk, YouTube bestaat nog maar 5 jaar. Het lijkt alsof het er altijd al is geweest...

Kijk hier voor filmpjes van gewone mensen die hun leven zagen veranderen dankzij YouTube. Leuk!

zondag 16 mei 2010

Boeken in 3D

Boeken die tot leven komen...
Su Blackwell maakt 3D-kunstwerken van oude boeken. Meer van haar werk kun je hier bewonderen.




vrijdag 7 mei 2010

boete-vrij zijn


Een paar weken geleden las ik dit artikel.
In de VS bedenken bibliotheken in deze recessietijd hoe ze af kunnen komen van het boetesysteem.
Sommige bibliotheken laten jongeren lezen i.p.v. betalen (7 uur lezen i.p.v. 7 dollar betalen) of geven nieuwe moeders een bibliotheekkaart voor de baby met als voordeel: geen boetes het eerste jaar (mamma's hebben het al druk genoeg).
Weer een andere bibliotheek heeft alle boetes afgeschaft maar geeft na 25 dagen een waarschuwing. Als het boek niet wordt teruggebracht, moet het boek vergoed worden door de lezer.
Mark Deckers van de Overijsselse bibliotheken heeft in zijn blog ook over dit onderwerp geschreven.

Ik vind 't goed dat bibliotheken hier over aan het nadenken zijn. Want die boetes voelen vaak erg betuttelend en vervelend. Voor de klanten en voor ons, bibliotheekpersoneel.
Klanten klagen geregeld over boetes. En pas had ik een klant aan de balie die haar dochter haar abonnement liet cancellen vanwege een hoge boete van dochterlief. Dat kan toch ook niet onze bedoeling zijn??

Hoe zou het zijn als we geen boetes meer zouden geven? Zou het echt een zootje worden, met nooit-meer-terug-gebrachte boeken?? Komen die boetes de bibliotheek financieel gezien heel goed uit en kunnen we eigenlijk niet zonder? Is zo'n boetesysteem nog wel van deze tijd? 't Komt in ieder geval niet heel klantvriendelijk over..

Wat vinden jullie? Misschien af en toe een boetevrije dag (zoals op de open dag van vorig jaar)? Of lezen of fietsen of boeken rechtzetten i.p.v. boetes?
Iemand nog een leuk idee?

zondag 2 mei 2010

Internet is inspirerend

ponies zwoele zomeravond

Internet is een plek waar ik graag ben, een inspirerende wereld vol creatieve en positieve mensen.
(En natuurlijk weet ik ook wel dat er veel op internet EVIL is tot op het bot, maar daar kijk ik gewoon niet naar!)

Een paar positieve voorbeelden die ik tegenkwam:

Operation beautiful : een mooi positief project voor vrouwen en meiden.
Inspirerende toespraken door bijzondere mensen over allerlei onderwerpen vind je hier: TED :Ideas worth spreading.
Mijn favoriete website sinds 2007(!): Ravelry, een geweldige community en database voor mensen die breien/haken, heel inspirerend en absoluut de moeite waard om lid van te worden (gratis) als je van breien/haken/handwerken houdt.
Een mooi initiatief, simpel maar effectief: gardening guerilla  En hier word je ook lekker blij van: het blijbedrijf. Beetje gek, maar wel grappig.
Mooie filmpjes kun je bekijken op vimeo. En als je mooie foto's wilt zien, moet je hier zijn: flickr: explore.
Bij etsy vind je prachtige zelfgemaakte spullen, er zitten ware kunstwerken tussen.
Postsecret :is een project waar ik ooit eens aan deel genomen heb tijdens een zwoele zomeravond bij het Kröller-Müller Museum : stiekem meelezen !
(De zwoele zomeravonden zijn trouwens een aanrader voor relaxte kunstliefhebbers: picknicken in de beeldentuin van het museum onder het genot van theater, muziek en kunst).
Een voorbeeld van een humaan architectuurproject via internet: http://architectureforhumanity.org/
En hou je van moderne kunst, dan ben je hier wel eventjes zoet mee: SFMOMA  (ook mooie navigatie trouwens).

Ik kan nog wel meer mooie links bedenken, maar voorlopig laat ik het hier maar bij. Anders wordt het wel erg veel...