maandag 23 januari 2012

Zoeken en vinden

digging for the right book: via: http://heartbeatoz.tumblr.com/post/1056908595

Sinds kort volg ik een cursus "zoeksystemen voor bibliotheek en internet". 
Ik werk inmiddels al weer een tijd in de bibliotheek en kan inmiddels op allerlei functies ingezet worden, ook bij het geven van inlichtingen. (En het fijne is dat ik dat kan blijven doen, want ik krijg een vast contract, iets waar ik heel blij mee ben!)

 "Inlichtingen" houdt in de bibliotheekwereld in dat je er bent om leners informatie te geven als ze een inhoudelijke vraag hebben: Klanten stellen vragen over boeken, onderwerpen, willen leessuggesties etc. 
Soms is het best een klus om de informatie te vinden waar de lener wat aan heeft.
Maar daarom doe ik dus nu een cursus. 
Ik ben al best bedreven in het zoeken op internet, maar het kan altijd nog beter.

In de bibliotheekwereld maken we naast het internet ook gebruik van allerlei andere zoeksystemen. 
En het blijkt dat zoeken in al die verschillende systemen nog handiger kan door middel van bijvoorbeeld zoiets als truncatie. 
En zoeken in het ene systeem blijkt anders te gaan dan zoeken naar het zelfde maar dan in het andere systeem. 

Er blijkt een hele wereld achter al dat zoeken schuil te gaan. Er zitten verfijnde systemen achter. En daar leren we nu dus van alles over. 
De stof is niet iets wat ik in mijn vrije tijd voor mijn lol zou lezen. Maar gelukkig hebben we een enthousiaste docent en wordt het allemaal boeiend door de voorbeelden en opdrachten. 

Informatie vinden in de bibliotheek heeft alles te maken met je inrichting van je gebouw, de manier waarop je  boeken en andere materialen in de kast staan en je catalogus. Als je inrichting of je catalogus niet logisch is voor je klanten, zullen ze niet kunnen vinden wat ze zoeken. En dat soort frustraties proberen we natuurlijk te voorkomen!

Binnen de bibliotheken wordt er op het moment druk nagedacht hoe het beter, klantvriendelijker en aantrekkelijker kan.
Ook bij ons zijn er allerlei veranderingen aan de gang, er wordt nagedacht over een andere inrichting, we hebben een nieuwe website. De uitdaging is om er iets moois van te maken, op een dusdanige manier dat de klant zoekt wat hij vindt (en misschien ook nog blij verrast wordt door leuke of handige suggesties die we er ook nog bij geven).

Eigenlijk zou in de ideale bibliotheek en de ideale wereld inlichtingenwerk helemaal niet nodig moeten zijn omdat elke klant kan vinden wat hij zoekt. 
Maar ik realiseer me ook dat dat een utopie is. Er is zoveel informatie beschikbaar, en daardoor is het nou eenmaal niet altijd makkelijk om te vinden wat je zoekt (maar daar zijn wij inlichtingenmedewerkers dan weer voor natuurlijk!).

En wat ik me tijdens de cursus ook steeds weer realiseer, is dat er toch een berg vaktermen en vakjargon in ons vak gebruikt wordt.
Eigenlijk is "inlichtingen" ook zo'n term. Hij kan nog net. Maar wanneer heb jij tijdens een praatje met je buurvrouw gezegd, toen ze een vraag had: "ik zal je daar eens wat inlichtingen over geven?" Ik bedoel maar....

1 opmerking:

  1. ja, dat is waar "informatie" of gewoon "info" zou beter zijn..... maarre, leuk dat je zelfs tijd hebt tussen al je huiswerk door om er een blogje aan te wijden! groetjes & tot mo!

    BeantwoordenVerwijderen