donderdag 12 mei 2011

apps

Talking George The Giraffe-app, de favoriete app van zoon  Kasper
Nu ik ook binnengestapt ben in de wondere wereld van het mobiele internet, kan ik inmiddels niet meer zonder (tip: check effe die link van wondere wereld, wat een jeugdsentiment).

Een paar weken geleden bleek mijn mobieltje helaas een nare ziekte te hebben opgelopen. Hij liep constant vast en bleef maar apps geforceerd afsluiten. Gelukkig had ik nog garantie, maar ik was mijn mobiel wel een week kwijt. En nu is 'ie gelukkig weer helemaal springlevend.

Inmiddels ben ik er achter wat er allemaal met zo'n ding kan. En het is fantastisch! lieve mensen!!
Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Op de telefoon wordt gebruik gemaakt van apps die je kunt vinden in de android market. De meeste apps zijn gratis. Betaalde apps kosten vaak nog geen euro.

Er zijn apps die tegen vallen, die mik ik er zo weer af. Maar veel apps zijn echt handig.
De agenda zit ook in google en daar kan ik dus ook vanuit de laptop bij en dat bleek een uitkomst toen mijn telefoon er niet was.
Ik gebruik naast de dubbele camera die er standaard in zit, ook Vignette, een app met prachtige foto-mogelijkheden.
Voor twitter gebruik ik Tweetcaster waarmee ik, als ik wil, ook op FB kan posten en evernote gebruik ik voor to-do lijstjes e.d. en dat is ook weer zo'n handige app die ik ook vanaf de pc kan gebruiken.
Ik verbaas me regelmatig over de futuristische mogelijkheden: appie waar je de barcode kunt scannen van je lege pak koekjes en hop, het staat op je boodschappenlijstje.
Of Soundhound: je hoort een liedje ergens bijv. in de winkel of je neuriet 't (!), je houdt je mobieltje erbij en hij herkent welk liedje het is. En layar natuurlijk (wie had dat 10 jaar geleden kunnen bedenken?).
Ik maak natuurlijk ook graag gebruik van de diverse spelletjes, kranten, de tvgids, een rabobank-app waarmee ik mijn saldo kan checken en kan betalen, e-readers, radio en handige apps voor tijdens het breien (zoals county) en ga zo maar door.

Ik heb zoals beloofd nog gezocht naar apps die te maken hebben met de bibliotheek en lezen.
Er zijn een heel aantal prima e-readers te vinden (aldiko bijvoorbeeld, die zat al op mijn telefoon bij aanschaf). Diverse boekwinkels hebben apps (o.a. bol.com).
Verder gebruik ik zelf Goodreads, ook dat is in appvorm te verkrijgen (ik ben niet zo trouw in het bijhouden hoor, mocht je naar mijn account kijken). Woordenboeken of bijvoorbeeld allerlei bijbelvertalingen, talencursussen en diverse naslagwerken zijn (naast op internet) ook in app-vorm te verkrijgen.

Wat betreft bibliotheek-apps is het aanbod best mager (werk aan de winkel?!).
Er is de bibliotheek-app, maar daarbij doen alleen de Brabantse bibliotheken mee.
Ook is er de app van de boekensalon, waarbij je een boek kunt opzoeken en een bibliotheek. Je kunt het boek waarderen, favoriet maken of delen. Helaas is er geen koppeling vanuit je opgezochte boek naar de catalogus van je bibliotheek. Je kunt niet zien of het boek aanwezig is of het reserveren of het direct op je telefoon lezen.
Als ik in de app zoek op bibliotheken in Ede, krijg ik alleen Cultura, de hoofdvestiging. Teleurstellend, toch?

Voor de iPhone is er ook nog biebapp, maar die is dus (nog) niet voor mijn android-toestel geschikt.
Ook zijn er diverse apps waarmee je zelf bibliotheekje kunt spelen (bookcatalogue, biblioDroid, MyBookDroid). Daar heb ik zelf niet zoveel behoefte aan in mijn vrije tijd (en heb ze dus ook niet getest), maar goed, ik noem 't maar even voor de liefhebbers.

Verder heb ik nog niks interessants kunnen vinden.
Mocht je nog tips hebben, dan hoor ik het graag.
scan deze qr code met je mobieltje en waar kom je uit? juist 'm, geinig hoor!
(ik heb 'm gemaakt met qr generator)
Ik denk zelf dat er wel leners blij worden van een landelijke app zoals de eerdergenoemde bibliotheek-app van de brabanders. En het zou helemaal leuk zijn als je de boeken direct kunt lezen op je telefoon of tablet. Maar zover is het voorlopig nog (lang) niet.

2 opmerkingen:

  1. Op de Tiroka-manier wordt de lezer weer overstelpt met nuttige en mooie links, dus ik neem maar aan dat het beginzinnetje van de laatste alinea ironisch bedoeld is?

    BeantwoordenVerwijderen