donderdag 30 mei 2013

Uit de bieb (3)

Niet alles staat op de foto, want sommige dingen zijn net weer ingeleverd,
maar dat mag de pret niet drukken toch??
Ik kreeg van diverse mensen enthousiaste reacties op mijn vorige 'uit de bieb' van alweer een tijd terug. (Wat gaat de tijd toch snel, zucht).
En nu is het dus weer tijd voor een nieuwe 'Uit de bieb' en heb ik speciaal voor jullie weer mijn best gedaan om jullie digitaal mee te laten genieten van mijn enorme stapel. Enjoy!

Ook deze week heb ik weer eens een filmpje meegenomen, dit keer viel de keuze op Anna Karenina. Nog niet zolang uit, romantisch, een episch liefdesverhaal.
Tja, wat zal ik er van zeggen. Ik was niet wild enthousiast eigenlijk. 
Anna Karenina is getrouwd maar wordt verliefd op graaf Vronski waarmee ze een relatie begint. Dit alles heeft uiteraard grote gevolgen voor haar leven. Het speelt zich af in Rusland in de 19e eeuw. 
De film is mooi gemaakt en goed geacteerd, maar wel een beetje apart vormgegeven (vooral in het begin), als een soort theaterstuk.
 Er zaten nogal eens verwijzingen en details in die ik niet helemaal kon vatten. Maar ja, dat zal wel komen omdat ik het boek niet heb gelezen.

Het ding en ik
Ik werd heel erg enthousiast toen ik 'Het ding en ik" in handen kreeg. 
Het is een boek van Shaun Tan die ook een prachtig stripboek heeft gemaakt over emigratie: De aankomst. Echt prachtig! (En te leen op onze volwassenafdeling bij de volwassen-stripboeken). 
'Het ding en ik' is gerubriceerd als Prentenboek voor kleuters. Dat kan, het is geen moeilijk verhaal ofzo, maar het is wel een beetje jammer, want het komt daar niet helemaal tot zijn recht vind ik. 
Ook dit is weer zo'n mooi vormgegeven boek, zo'n boek wat ik graag zou willen hebben. Prachtig getekend en het is een mooi verhaaltje, wat me ook nog raakt. 
Het boek is verfilmd en bekroond met een oscar. En dat verbaast me dus niet. 
Aanvulling van mijn man: "prachtig boek, het is kunst en filosofisch, geen kinderboek".

Kapitaal 
Kapitaal van John Lanchester: Hier ben ik nog niet in begonnen en het is nogal een dikke pil. Maar het lijkt me toch wel wat. 
Op de voorkant staat namelijk: 'Een intelligent en vermakelijk verslag van onze groezelige, onzekere, gefragmenteerde samenleving die religie bijna heeft vervangen door winkelen. Lees dit boek. The Guardian'. 
Boeken over onze veranderende samenleving spreken me wel aan. Ik ben dus wel benieuwd. Ik hoop alleen wel dat het een beetje vlot leest, want anders hou ik dit niet 511 blz. vol. 
Alvast een stukje lezen? Dat kan ! 
 
Agent en Boef
ons boefje








Het is 'bedtijd voor Boef' van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Een nieuwe Agent en Boef en ook nog eens met flapjes, die moest natuurlijk mee naar huis voor onze eigen 'boef'.
Wat een leuk boekje weer. Ik vind het zelf heel goed getekend. De uitdrukking in de gezichten is heel goed gedaan en er zitten allerlei kleine leuke details in de tekeningen. Het verhaaltje is weer heerlijk stout van Boef. Echt genieten weer, zoals alle Agent en Boef boekjes. Hij is hier thuis op verzoek al voor de tweede keer voorgelezen.

en weer hobbyboeken
En natuurlijk gingen er weer een stapeltje hobbyboeken mee, dit keer van de jeugdafdeling, te beginnen met : 'Steek voor steek' van Jane Bull. Hier werd mijn bijna 11 jarige dochter enthousiast van. Terwijl ze niet echt van handwerken houdt (tot nu toe dan, onbegrijpelijk, dat komt nog wel). 
Ze zag een cupcake-tas en nog veel meer leuks.
 De projectjes zien er goed uit, en zijn niet heel moeilijk of ingewikkeld en het boek is mooi vormgegeven met veel foto's. Ik vind het een erg leuk handwerkboek voor kinderen. Ik werd er ook enthousiast van!
Het volgende boek: 
'Knutselideeën het hele jaar rond voor en met kinderen' van Laura Holdack en Elfrun Otterbach. Het begint met allerlei paasknutsels, da's een beetje jammer, want het is lang niet altijd Pasen natuurlijk en om daar dan mee te beginnen vind ik niet zo'n goeie 'binnenkomer'.
 Het boekje ziet er mooi uit, maar ik vind de beschrijvingen nogal summier en niet echt op kinderen gericht. Er zit weinig enthousiasme in de teksten. En de projecten vind ik ook niet erg vernieuwend. Geen aanrader wat mij betreft.
En dan nog een tekenboek: 'Tekenlab' van Carla Sonheim. In dit boek staan 52 creatieve oefeningen. Er staan tekenopdrachten in en ideeën om inspiratie op te doen. Ook wordt er aandacht besteed aan verschillende kunstenaars. Leuk als je (weer) wilt schilderen en tekenen. Of als je weinig inspiratie hebt. 
 Ik vind dit niet per se een kinderboek, het is voor volwassenen ook interessant. Het lijkt mij in ieder geval wel wat om een aantal oefeningen uit het boek te gaan doen, als ik een keertje tijd heb...


Het is bijna juni, de maand van het spannende boek dus tot slot nog een thriller: 'Schreeuw onder water' van Jeanette Øbro en Ole Tornbjerg. 
Hier ben ik net in begonnen. Dit kan wel wat worden. Het is het eerste deel uit een nieuwe serie over Katrine Wraa, een Deense psychologe en profiler en het debuut van dit Deense schrijversduo. 

Ik heb trouwens net een ander spannend boek uit: Duivelskus van Unni Lindell. Een boek wat ik bijna had weggelegd halverwege, omdat het nogal traag is en daardoor niet zo spannend, zeker halverwege. Het is vooral een psychologisch boek. De vermoorde vrouw is verre van sympathiek, en je wordt door de schrijfster nogal eens heel bewust op het verkeerde been gezet. Dat vond ik overigens een beetje irritant omdat dat iets te vaak gebeurd in het boek. Aan het einde werd het gelukkig toch nog behoorlijk spannend. 

Ik hoop dat jullie ook weer snel een stapel boeken scoren in de bieb, alvast veel lees- en uitzoekplezier!