dinsdag 27 september 2011

Spotify en Facebook


Spotify is deze week een nog nauwere samenwerking aangegaan met Facebook.
Ik kwam daar zelf van de week achter toen ik iets op Spotify zat te luisteren en dit in mijn Facebook-timeline verscheen.
Dat was niet de bedoeling! Ik heb er echt geen behoefte aan dat iedereen ziet wat ik de hele dag zit te luisteren. Als mensen geïnteresseerd zijn in mijn muzieksmaak kunnen ze mijn Spotify-profiel checken (zie hiernaast) en dat vind ik prima.

Het blijkt dat Spotify het een goed idee vond om hele goede vriendjes te worden met Facebook. Nieuwe spotifygebruikers moeten zelfs een FB-account hebben. Aan de reacties te zien, is vrijwel niemand daar blij mee...
Ik vind het ook een dom idee. Facebook ligt geregeld (en terecht) onder vuur en doen steeds weer dingen m.n. op privacy-gebied waar ik helemaal niet blij mee ben.
En om dan een FB-account verplicht te gaan stellen...

Ik ben nog steeds wel blij met Spotify (maar hoop wel dat ze in de toekomst niet meer van dit soort fratsen gaan uithalen). Ik ben vervent lijstjesmaker en dat kan zo fijn op Spotify. En ik vind er steeds weer nieuwe muziek, ook fijn.
Maar inmiddels heb ik wel de koppeling met FB uitgezet in Spotify, want ik vind het helemaal niet nodig dat iedereen incl. Facebook zelf weet wat ik allemaal luister.
Als je de koppeling wilt houden, kun je er ook voor kiezen om het delen op FB op 'only me' te zetten i.p.v. friends of public.

Facebook weet eigenlijk al veel te veel. En dat ergert me en misschien komt er een dag dat het me zodanig ergert dat ik mijn FB-account ophef, wie weet.

Voor de Spotifygebruikers onder ons, hier nog wat leuke sites: sharemyplaylists.com en hier vind je nog een heel overzicht met allerlei spotify-gerelateerde sites en apps.

29 september: Inmiddels is er een aanpassing gedaan in Spotify en kun je via 'file' kiezen voor 'private listening'. Ze hebben gelukkig geluisterd naar al het commentaar....


zondag 11 september 2011

kerstballen


Arne en Carlos, een heerlijk stel. Ze hebben sinds kort een nieuw boek uit met patronen voor het breien van kerstballen. Ja echt, het is trendy (tenminste op Ravelry onder lichtelijk gestoorde mensen, die zelfs hun kerstballen breien).

Maar zeg nou zelf, dit is toch een gezellig stel en ze wonen ook nog mooi en hun kippen (ook trendy) hebben een fantastisch leven. Heerlijk toch?

vrijdag 9 september 2011

Naar School

naar school

Deze week stond in het teken van naar school gaan.
De oudste twee gingen al weer een paar weken, maar nu was gisteren toch ook voor de jongste het moment aangebroken.

Wat was het spannend! Iedereen had wel even een brok in de keel toen we die kleine man aan het tafeltje zagen zitten.
Zo klein nog en toch alweer groot.
 Hij had overigens zelf bedacht dat op de dag dat hij naar school zou gaan, hij groot zou zijn. Letterlijk.
Dat viel dus een beetje tegen, want hij was in die ene nacht natuurlijk geen centimeter gegroeid.

 Ook ik ging deze week weer sinds lange tijd naar 'school'.
Afgelopen maandag startte ik met de module "Oriëntatie op bibliotheek en informatiedienstverlening " bij GO opleidingen in Voorburg.
 De stof was goed te behappen en we hebben een gezellige groep met mensen uit allerlei soorten bibliotheken (waaronder een medewerker van een gevangenisbibliotheek, en iemand die werkt in een bibliotheek voor advocaten).
Ik had me dat niet zo gerealiseerd dat er naast de openbare bibliotheek ook nog een heel aantal andere plekken zijn waar men bezig is met bibliotheekwerk (beetje dom van me, dat geef ik gelijk toe).

We hebben het gehad over informatie en bibliotheekwerk. Het is goed om eens van een afstandje naar je werk te kijken en ook om te zien dat er best een aantal verschillen zijn in de werkwijzen in openbare bibliotheken. Overal gaat het weer anders.

We hebben ook verschillende informatiedragers bekeken. Heel vroeger was er het kleitablet, het papyrus, perkament en veel later kwam er papier, nog helemaal niet zo heel lang geleden eigenlijk.
De laatste 30 jaar echter zijn de ontwikkelingen op het gebied van informatiedragers keihard gegaan.
wie kent 'm nog? 
Op een piepklein telefoonkaartje past tegenwoordig ongelooflijk veel informatie.
Er zitten veel voordelen aan de digitalisering van informatie.
Maar ook nadelen: wat kun je nog met een floppy als je geen computer hebt waar hij in past of wanneer de software om het te lezen ontbreekt?
Dit alles moet zijn weerslag op het bibliotheekwerk hebben, al merken we daar nu nog niet zo veel van, omdat men nog steeds papieren boeken leent.
Maar of dit zo blijft? We lenen immers ook geen papyrus-rollen meer uit, zoals in de eerste bibliotheken...

In januari doe ik nog de module 'Zoeksystemen voor bibliotheek en internet'.
Ik vind het echt geen straf om weer naar school te gaan. En zelfs het huiswerk maken (over de toekomst van de bibliotheek) vond ik geen kwelling.
Volgende week ga ik weer!